Honderden migranten bestormen hek Spaanse enclave in Marokko

Archieffoto uit 2014 toen migranten ook over de hekken in Melilla klommen.
AP Archieffoto uit 2014 toen migranten ook over de hekken in Melilla klommen.
Meer dan tweehonderd Afrikaanse migranten hebben zaterdag twee hoge hekken bestormd bij de Spaanse enclave Melilla. Enkele migranten en een politieagent raakten gewond.

Melilla is een Spaanse stad, omringd door Marokko en de Middellandse Zee. Honderden mensen probeerden zaterdag over een hek te kruipen, zodat ze op Europees grondgebied zouden zijn. De migranten gebruikten haken en schoenen met puntige zolen om de hekken te beklimmen.

De politieagent raakte gewond tijdens een confrontatie met een migrant die hem verwondde met zo’n haak. Vier Afrikaanse migranten zijn naar het ziekenhuis gebracht met lichte verwondingen. Volgens Spaanse media slaagde een groep erin Melilla te bereiken waar ze naar detentiecentra zijn gebracht. Op sociale media worden beelden gedeeld waarop te zien is hoe tientallen mensen door de straten van de stad rennen. 

De barrière tussen Marokkaans en Spaans grondgebied bestaat uit twee zes meter hoge hekken met stalen kabels ertussen. Melilla heeft samen met de Spaanse enclave Ceuta de enige landgrens tussen Afrikaans en Europees grondgebied. De afgelopen jaren hebben duizenden migranten geprobeerd Europa te bereiken via één van de twee Spaanse steden. Soms verstopten ze zich in voertuigen, andere keren omzeilden ze de grens al zwemmend door de zee.

Vorig jaar probeerde een recordaantal immigranten Europa te bereiken via Spanje. De Spanjaarden kregen 22.900 asielzoekers uit Afrika over de vloer, het dubbele van 2016.
19 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Frank Masui

  Groot gelijk Steve. Ze willen het niet snappen

 • Rudy Van Schelvergem

  Dezelfde reden dat de VS een muur nodig heeft voor de Mexicaanse geluk zoekers.

 • Michel Jozef

  Waar is de Guardia Civil nu? In Catalonië zeker?

 • diane colman

  Maar nee ze zijn ervan overtuigd dat Europa hun alle kansen biedt... en ja ze zijn soms beter af hier waar ze toch van één en ander kunnen profiteren....Dus als Europa ons niet beschermt met terugsturen of grenzen of push up terug.... ja dan is Europa een vogel voor de kat. Je moet maar naar de voetbal kijken en je ziet al die negers die hier veel geld verdienen.... dat is toch een mooie reclame????

 • Steve Renard

  Dit doet me denken aan een bende losgeslagen wilden. Snappen die nu echt niet dat ze in Europa ongewenst zijn! Snappen ze nu echt niet dat ze zich in Europa zware reacties op de hals gaan halen?