Homoseksuele vluchteling teruggestuurd "wegens niet gay genoeg"

Archiefbeeld: Regenboogvlag tijdens de Belgian Pride
reuters Archiefbeeld: Regenboogvlag tijdens de Belgian Pride
"Na meer dan twee jaar procederen, zal morgen mijn vriend gedwongen gedeporteerd worden naar zijn thuisland. Volgens de administratie is hij niet gay genoeg", aldus Jurgen Hendrickx. Jurgen's vriend werd vanochtend op een vlucht naat Ghana gedwongen, ondanks dat hij herhaaldelijk door zijn familie in zijn thuisland bedreigd werd vanwege zijn geaardheid. Dat schrijft Jurgen op Facebook.

De vriend van Jurgen procedeerde meer dan twee jaar om in België te mogen blijven. Volgens Jurgen gelooft de administratie niet dat hij homo is, ondanks bewijzen zoals briefwisselingen en berichten. Jurgen is bang dat zijn vriend gefolterd of vermoord wordt indien hij naar zijn thuisland teruggestuurd wordt. "Nu sturen ze mijn vriend recht in de handen van zijn potentiële folteraars/moordenaars", schrijft Jurgen op Facebook.

Alarmerend

De holebi- en transgenderkoepel çavaria is bezorgd. "Dit is zeer alarmerend", zegt woordvoerder Jeroen Borghs aan ZiZo-Magazine. "Mensen terugsturen naar een situatie waar hun leven in gevaar is omwille van hun seksuele oriëntatie kan echt niet."

"Er rust een onredelijk zware bewijslast op asielzoekers", aldus Borghs. "Als je enkel vanuit innerlijke overtuiging kan getuigen maar geen 'bewijs' kan voorleggen, krijg je geen asiel. Eens de asielinstanties je aanvraag als ongeloofwaardig bestempelen, maakt het zelfs niet uit of je bewijs kan voorleggen van een relatie met iemand van hetzelfde geslacht. Dat is toch te gek voor woorden?"

"Als je enkel vanuit innerlijke overtuiging kan getuigen maar geen 'bewijs' kan voorleggen, krijg je geen asiel."

Jeroen Borghs, çavariawoordvoerder
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.