Griekenland stuurt opnieuw vluchtelingen terug naar Turkije

Een graafmachine verwerkt reddingsvesten en rubberbootjes op een stort op het Griekse eiland Lesbos.
Een graafmachine verwerkt reddingsvesten en rubberbootjes op een stort op het Griekse eiland Lesbos.
Griekenland heeft vandaag 60 migranten teruggestuurd naar Turkije. Dat meldt de Griekse politie. De groep werd onder begeleiding van het Europees grensagentschap Frontex met een bootje vanop het Griekse eiland Lesbos naar de haven van Dikili gebracht, in het kader van de vluchtelingendeal tussen Turkije en de Europese Unie.

De asielaanvraag van de migranten, overwegend Pakistanen, was de voorbije dagen afgewezen.

De vluchtelingendeal tussen Europa en Turkije bepaalt dat alle migranten die illegaal vanuit Turkije de oversteek wagen naar Griekenland en daar geen asiel krijgen, worden teruggestuurd. In ruil daarvoor moet de EU voor iedere Syriër die naar Turkije wordt teruggestuurd, een andere in Turkije geregistreerde Syriër opnemen.

Het akkoord moet migranten ervan weerhouden om de gevaarlijke reis naar Griekenland te wagen, en moet ook een einde maken aan de mensensmokkel op de Egeïsche Zee. Volgens de Griekse politie zijn sinds het akkoord vorig jaar van kracht werd al 1.196 mensen teruggestuurd naar Turkije.

Door een gebrek aan personeel duurt de behandeling van een asielaanvraag in Griekenland meestal erg lang. Op de eilanden in het oosten van de Egeïsche Zee zitten momenteel 13.700 migranten en vluchtelingen vast in hotspots.