Gouverneur: "Nog drie Oost-Vlaamse burgemeesters overtuigen asielzoekers op te vangen"

Oost-Vlaams gouverneur Jan Briers.
BELGA Oost-Vlaams gouverneur Jan Briers.
Oost-Vlaams gouverneur Jan Briers zal bemiddelen met nog drie gemeenten over de inrichting van een lokaal opvanginitiatief. Dat zei de gouverneur na vragen over de vluchtelingencrisis van provincieraadsleden Steve Herman (Vlaams Belang) en Martine Verhoeve (Open Vld).

Briers zegt dat, na een overleg met de provinciegouverneurs en staatssecretaris Theo Francken, bleek dat praktisch alle Oost-Vlaamse steden en gemeenten participeren in de opvang van vluchtelingen. Hij zegde toe om persoonlijk tussen te komen bij drie burgemeesters om hen te overtuigen mee te stappen in de opvang van vluchtelingen.

De Oost-Vlaamse gouverneur vraagt de steden en gemeenten in zijn provincie specifiek aandacht voor minderjarige vluchtelingen. Hij suggereert ook om leegstandsregisters te controleren, want "misschien zitten daar verrassingen in". Verder zal de gouverneur ook het bisdom contacteren en hij zei ook dat Voka en Unizo bedrijven zullen polsen naar vrije opslagruimtes.

Oost-Vlaanderen hinkt achterop

De provincie hinkt achterop qua capaciteit, zei de gouverneur nog. De 1.200 plaatsen voor vluchtelingen in Oost-Vlaanderen liggen onder het Vlaamse gemiddelde. En de tijd dringt, want vier maanden na de opstart van hun asielprocedure kunnen asielzoekers de overplaatsing vragen naar een individuele woning of lokaal opvanginitiatief (LOI).

Briers merkte tot slot ook op pas op 2 september voor het eerst gecontacteerd geweest te zijn in het dossier van de vluchtelingencrisis. Hij herinnerde dat gouverneurs met bijvoorbeeld het afschakelplan, offerfeest of de problematiek van de Syriëstrijders veel vroeger betrokken werden.