Geen enkele migrant aangekomen op Griekse kust in één dag

Vluchtelingen in een kamp op Lesbos
reuters Vluchtelingen in een kamp op Lesbos
De vluchtelingenstroom van Turkije naar Griekenland droogt al enige tijd gestaag op, maar nu is er een dag lang geen enkele migrant aangekomen op een van de eilanden. De staf van de crisisdienst voor asielzoekers maakte in Athene bekend dat er voor zover bekend tussen zaterdag- en zondagmorgen niemand de oversteek heeft gewaagd.

De afgelopen week kwamen er in totaal nog 332 mensen aan. Dat was al een aanzienlijke vermindering in vergelijking met de afgelopen maanden. 

In februari meldden dagelijks meer dan tweeduizend vluchtelingen en migranten zich in Griekenland, in maart slonk dat tot negenhonderd en in april waren het er volgens hulpverleners nog maar 122 per 24 uur.

Sinds 20 maart stuurt de Europese Unie mensen die Griekenland illegaal zijn binnengekomen volgens afspraak terug naar Turkije. In ruil daarvoor mogen Turkse ingezeten binnenkort zonder visum naar Europa reizen. Over de voorwaarden is momenteel nog zoveel te doen dat het de vraag is of dat eind juni kan ingaan.

Door het akkoord zoeken migranten naar andere manieren om Europa binnen te komen. Deze week plukte de Griekse kustwacht zes migranten uit zee die vanaf het Griekse eiland Chios naar Turkije wilden zwemmen. Het ging om vijf Marokkanen en een Algerijn die in Griekenland geen kans maakten op een verblijfsvergunning. Ze wilden terug naar Turkije om van daaruit op een andere manier Europa binnen te komen.

Absurd

In Griekse media was een video te zien waarop drie vluchtelingen voorzien van zwemvesten wanhopig proberen de oversteek van ongeveer 15 kilometer al zwemmend te maken. De kustwacht haalde ze uit het water. Een woordvoerder van de kustwacht noemde de acties van de migranten 'absurd'. Volgens hem kunnen alleen goed voorbereide en geoefende zwemmers de oversteek maken.