G7 trekt 3,2 miljard euro uit voor terreurbestrijding Irak

Donald Tusk (links) en Angela Merel in Ise-Shima, Japan.
AP Donald Tusk (links) en Angela Merel in Ise-Shima, Japan.
De G7, de zeven rijkste industrielanden, willen Irak helpen in zijn strijd tegen terrorisme. De landen stellen daarvoor 3,2 miljard euro beschikbaar. Dat maakte de Duitse bonskanselier Angela Merkel vrijdag bekend aan het einde van de G7-top in het Japanse Ise-Shima. De landen zijn vooral bang dat terrorisme de wereldeconomie schaadt.

De G7 hoopt met het geldbedrag de oorzaak aan te pakken van het vluchtelingenprobleem in Irak. Veel Irakezen ontvluchten hun land vanwege de onveilige situatie. Merkel reageerde verheugd op de financiële steun van de G7 en noemde de top een succes. De bondskanselier wil meer solidariteit in de vluchtelingencrisis. Daarom kondigde Duitsland eerder al aan Irak een lening van 500 miljoen euro te willen verstrekken.
 
Vluchtelingencrisis
Voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk had donderdag bij de start van de G7-top de internationale gemeenschap al opgeroepen om solidair te zijn met de vluchtelingencrisis en meer middelen vrij te maken. Daarbij wees hij op de nood aan de creatie van legale migratiekanalen. "De crisis is een globaal probleem en als de G7-landen het voortouw niet nemen bij de aanpak van de crisis, dan zal niemand dat doen", zei hij.

Volgens een anonieme bron binnen de Europese Unie zullen verschillende internationale organisaties, waaronder de Wereldbank en de Europese Investeringsbank, nu gevraagd worden om meer fondsen vrij te maken.

Klimaatresultaten
Ook werd op de top besloten dat de rijkste industrielanden hun best gaan doen om aan het einde van dit jaar met klimaatresultaten te komen. De landen hopen dit jaar al effecten te zien van de maatregelen die in het klimaatverdrag van Parijs zijn afgesproken.

Brexit
Op de top werd ook over de mogelijkheid gesproken dat Groot-Brittannië uit de Europese Unie vertrekt. Deze zogenoemde 'Brexit' brengt volgens de G7 schade aan de mondiale economie. Merkel gaf aan dat het onderwerp niet uitgebreid werd besproken. "Het was wel duidelijk dat iedereen op de top wil dat Groot-Brittannië deel blijft uitmaken van de EU, (...) maar uiteindelijk is het aan de Britse kiezers om daarover te beslissen."

De G7, de groep van de zeven belangrijkste industrielanden, bestaat uit de VS, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië, Canada en Japan, en ook de Europese Unie wordt in de G7 gepresenteerd.

Getty Images