Frankrijk bereid om migranten van vluchtelingenschip Aquarius op te vangen

Photo News
Frankrijk is bereid om migranten op te vangen van het schip Aquarius "indien ze beantwoorden aan de criteria van het asielrecht" na onderzoek van hun situatie in Spanje. Het schip zou daar zaterdag aankomen. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken gisteren bekendgemaakt.

Volgens een communiqué van Quai d'Orsay is dit "voorstel" van de Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian aan zijn Spaanse collega "positief verwelkomd door Spanje". Het ngo-schip dat 629 migranten uit zee opviste, mocht van Rome niet aanmeren in Italië. Dat veroorzaakte een politieke crisis tussen Parijs en Rome en is een afspiegeling van de voortslepende migratiecrisis in Europa. 

De Franse president Emmanuel Macron ontvangt vandaag de nieuwe Italiaanse premier Giuseppe Conte in het Elysée in Parijs, amper twee weken voor een belangrijke Europese top. De werklunch in het presidentiële paleis kwam in het gedrang door geruzie over de Italiaanse weigering om het schip Aquarius met honderden vluchtelingen en migranten aan boord te laten aanmeren.

"Maatregel van onverantwoordelijkheid"

Rome was woest op Parijs, omdat Macron via de regeringswoordvoerder had gezegd dat Italië met "een vorm van cynisme en een maatregel van onverantwoordelijkheid" had gehandeld. De Franse president moest Conte woensdagnacht telefonisch geruststellen. Macron stelde dat hij niets had gezegd met de bedoeling om "Italië en het Italiaanse volk te beledigen". Hij zei ook dat hij een voorstander blijft van een betere verdeling binnen Europa van de lasten waarmee Italië en andere lidstaten aan de buitengrenzen te maken krijgen.

Daarnaast hoopt de Franse president ook op Italiaanse steun voor zijn inspanningen om de financiële en politieke instellingen van de eurozone te versterken. Macron en de Duitse bondskanselier Angela Merkel zullen daarover naar verwachting gezamenlijke voorstellen doen in aanloop naar de Europese top op 28 en 29 juni, waar ook migratie ter sprake zal komen.

In de nieuwe Italiaanse regering zit ook de extreemrechtse, eurosceptische partij Lega, maar de minister van Economie Giovanni Tria klonk in een kranteninterview afgelopen weekend positief over de ambities van Macron voor de eurozone.

Photo News8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Peter Van de Velde

  Frankrijk ook al...in onze achtertuin dus. En hebben ze al lekker gegeten? Gedronken? Nu nog wat ,,recup'' en voorwaarts naar belgika! Huisvesting, papieren en loon. Meer moet dat voorlopig niet zijn.

 • Jan De Cock

  Weg met Europa en Merkel en macron !

 • jean pierre brunson

  alle gekken zitten nog niet in een instelling en die worden ook nog dik betaald

 • DIRK VAN DESSEL

  Schandalig !

 • Jef Heffens

  Macron kan de massa's problemen met migranten en illegalen niet aan en nu gaat hij er nog wat meer bijcreëren. Hij wil blijkbaar ook dat straks extreem rechts het roer overneemt.