Francken zet 154 illegalen op 'special flight' naar huis: één op de twee is zware jongen

thinkstock
Van de 154 mensen zonder ­papieren die Francken op een special flight uit het land zette, kwam de helft in aanraking met de politie. En daar zitten enkele zware jongens bij. Zo werden drie van hen veroordeeld voor moord en doodslag, én zitten er ook twee verkrachters tussen.

Vorig jaar zijn 25 speciale repatriëringsvluchten ingezet om in totaal 154 mensen die illegaal in België verbleven, het land uit te zetten. Ze worden georganiseerd voor de 'zware gevallen' die niet met een gewone lijnvlucht ge­repatrieerd konden worden. Het gaat dan om personen die gewelddadig zijn en aangeven niet gewoon te zullen vertrekken. Maar ook om criminelen die in aanraking zijn gekomen met de politie of veroordeeld zijn voor zware feiten.

Hoeveel dat er precies zijn, kon deze krant achterhalen: 74 van de 154 gerepatrieerden kwamen in aanraking met de politie. 42 van die 74 mensen zonder papieren werden ook effectief veroordeeld. Opvallend daarbij is dat 9 personen een gevangenisstraf hadden gekregen van 3 jaar of meer. Zo kreeg een Congolees 15 jaar voor moord. In 2003 kwam hij hier aan als minder­jarige.

Vrij snel werd hij lid van een criminele bende. Hij werd verschillende keren aangehouden voor gewelddadige aan­vallen, waarvan één tot werk­onbekwaamheid leidde. Maar hij beging later ook nog een moord waarvoor hij 15 jaar gevangenisstraf kreeg. In november vorig jaar werd hij gerepatrieerd naar Congo.

De acht anderen zijn evenmin doetjes: een man kreeg 3 jaar en 3 maanden cel voor doodslag, een andere moest 5 jaar achter de ­tralies voor slagen, verwondingen, drugs en diefstal.

KLIK HIER EN LEES HET VOLLEDIGE VERHAAL IN ONZE DIGITALE KRANT (NU GRATIS 5 WEKEN PROEF)