Francken wil asielzoekers opvoeden: "Een vrouw wordt hier met respect behandeld"

"Bijna dagelijks vechtpartijen in opvangcentra"

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).
belga Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).
Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) gaat aan alle asielzoekers cursussen laten geven over hoe ze met vrouwen moeten omgaan. Volgens hem vinden er ook "bijna dagelijks" vechtpartijen plaats tussen Irakezen en Afghanen in de opvangcentra. Een praktijk waar hij paal en perk aan wil stellen en waarvoor er strengere sancties moeten komen. "De zwaarste sanctie nu, 30 dagen uitsluiting uit het asielcentrum, maakt niet veel indruk."

Francken wil, zo kondigde hij aan in 'De ochtend' op Radio 1, "een voorbeeld stellen". Na een nieuwe vechtpartij gisteren in een opvangcentrum in Broechem zullen alle betrokkenen worden opgesloten in een gesloten asielcentrum. Daarnaast is er maandag een werkgroep opgestart binnen de overheidsdienst Binnenlandse Zaken die strengere en snellere sancties moet onderzoeken. "Ik wil niemand stigmatiseren. Maar zeggen dat er geen incidenten zijn geweest, kan ik ook niet doen. Er zijn bijna dagelijks vechtpartijen tussen Irakezen en Afghanen. De zwaarste sanctie daarvoor is nu 30 dagen uitsluiting uit het asielcentrum, wat niet veel indruk maakt op die mensen."

De staatssecretaris ging ook dieper in op de cursussen die hij aan alle asielzoekers wil laten geven over hoe ze met vrouwen moeten omgaan. Sommige opvangcentra zetten hier al op in, maar de overheid wil dat systeem de komende weken uitbreiden, zo schrijft De Standaard vanmorgen. De cursussen moeten er vooral voor zorgen dat asielzoekers respect voor vrouwen wordt bijgebracht. "Het gaat om het feit dat het normaal is dat mannen en vrouwen absoluut gelijk zijn, dat vrouwen gaan werken, dat ze mogen stemmen, dus dat een vrouw iemand is die met respect behandeld wordt en geen slet of hoer is. Die debatten hebben wij 50, 60 jaar geleden gevoerd en gaan we niet nog eens voeren, daar wordt geen millimeter aan toegegeven."

Poll

Een cursus omgaan met vrouwen voor asielzoekers: goed idee?

  • Ja 63%
  • Neen 34%
  • Geen mening 3%

'Ik wil niemand stigmatiseren. Maar zeggen dat er geen incidenten zijn geweest, kan ik ook niet doen'

Theo Francken

'Die debatten hebben wij 50, 60 jaar geleden gevoerd en gaan we niet nog eens voeren, daar wordt geen millimeter aan toegegeven'

Theo Francken

Ander normen- en waardenpatroon

Dat de cursussen noodzakelijk zijn, is voor Francken al langer duidelijk, dus al voor de gebeurtenissen in Keulen afgelopen nieuwjaarsnacht. "We hebben een ongeziene instroom van alleenstaande jonge mannen tussen 16 en 35 jaar. Bij hen is het normen- en waardenpatroon helemaal anders. De cursussen zijn vooral gericht op mannen, maar ook op vrouwen. Hen willen we duidelijk maken: het is hier geen probleem dat u werkt en dat uw man kan meehelpen in de opvoeding van de kinderen of het huishouden. Het is wel een probleem als uw man u slaat."

Francken volgt zo het voorbeeld van Noorwegen waar migranten al langer dergelijke cursussen krijgen. Ze krijgen er les over hoe ze vrouwen moeten behandelen. "We zullen het Noorse model kopiëren en de komende weken en maanden invoeren in alle Belgische centra", luidt het.

'We hebben een ongeziene instroom van alleenstaande jonge mannen tussen 16 en 35 jaar. Bij hen is het normen- en waardenpatroon helemaal anders'

Theo Francken

Belangrijkste verworvenheid

Sp.a-voorzitter John Crombez vindt het idee van Francken om alle asielzoekers de cursussen te laten volgen "nuttig, naar niet voldoende". Hij is geschokt over de seksuele aanvallen die op nieuwjaarsnacht in Keulen tegen vrouwen gepleegd zijn. "Als dit gedrag opduikt moet er snel op de hardst mogelijke manier worden gereageerd om zeer duidelijk te maken dat dit onmogelijk kan geaccepteerd worden", vindt de sp.a-voorzitter.

"Om een hechte gemeenschap te kunnen vormen, gelden er regels. Deze zijn er voor iedereen. De gelijkheid van man en vrouw is misschien wel de belangrijkste verworvenheid van de westerse democratie. Zij is absoluut. De groepen mannen die deze onterende daden gesteld hebben, moeten dan ook opgespoord, vervolgd en zo streng mogelijk gestraft worden", zegt Crombez aan Belga.

Mocht het gaan over mensen die naar hier gevlucht zijn, dan is de gepaste reactie voor de sp.a-voorzitter dat ze in dat geval hier niet kunnen blijven.

'Om een hechte gemeenschap te kunnen vormen, gelden er regels. Deze zijn er voor iedereen'

John Crombez