Francken: "We doen beter niet mee met reddingsacties op Middellandse zee"

Photo News
Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) vindt dat we de Belgische deelname aan de reddingsmissies in de Middellandse Zee beter kunnen stopzetten. De oppositie roept Francken op om vooral het hoofd koel te houden.

Het fregat Louise-Marie is sinds 18 juni dit jaar actief in de Middellandse Zee, met ongeveer 145 militairen aan boord. Eind juni haalden ze nog 118 drenkelingen uit het water. "Dat doen ze goed, maar we zouden er beter mee stoppen", zei Francken gisteren in 'VTM Nieuws'. Ons land moet volgens hem niet meer meedoen aan de Europese operatie Sophia, die netwerken van mensensmokkel probeert op te rollen in het Middellandse Zeegebied.

"Laat me heel duidelijk zijn: we gaan geen mensen laten verdrinken", zegt Francken. "Mensen in nood moeten gered worden. De vraag is alleen: waar breng je hen naartoe? Wat we nu doen, zorgt voor een aanzuigeffect en heeft meer doden tot gevolg. Het is een schandvlek voor Europa."

Nochtans is het zijn partijgenoot, minister van Defensie Steven Vandeput, die de Belgische deelname liet goedkeuren door de regering. Hoe die en de rest van de regering reageert op de uitspraak, lees je vandaag in onze pluszone exclusief voor abonnees. Proef nu vier weken voor maar één euro.

Onverdedigbaar

Voor Groen zijn de reddingsmissies van de Louise-Marie een voorbeeld van hoe het Belgisch leger internationaal het verschil kan maken. In enkele maanden tijd redde de Louise-Marie honderden mensenlevens en vatte men 100 mensensmokkelaars. "Deze reddingsmissies afbouwen is vanuit humanitair perspectief onverdedigbaar. Het kan niet dat mensen verdrinken omdat Europa haar asielprocedure niet op orde heeft", stelt Kamerlid Wouter De Vriendt.

Hij vraagt premier Michel (MR) om een duidelijk signaal van de regering over de reddingsmissies. De Louise-Marie neemt voor België deel aan operatie Sophia, een Europese reddingsmissie in de Middellandse Zee. Voor Groen is die Europese solidariteit belangrijk. "Als elk land wegkijkt, zoals Francken nu voorstelt, en zich terugtrekt, dan sterven die mensen op de Middellandse Zee", waarschuwt De Vriendt. "Vluchtelingen terugsturen naar Libië is nu simpelweg onmogelijk, gezien de toestand in dat land", vervolgt hij.

Voor Groen ligt de oplossing niet in het afbouwen van de reddingsmissies, maar in een duidelijke asielprocedure, Europese solidariteit, en een betere samenwerking met Noord-Afrikaanse landen. 

Schuldig verzuim

"Een beleid dat gestoeld is op wegkijken, op niet-ingrijpen, als er zich een humanitaire crisis voordoet, houdt geen steek", reageert Charlotte Vandycke, directeur van Vluchtelingenwerk Vlaanderen.

Volgens Vandycke zou het beleid eerder de oorzaken van de vluchtelingencrisis moeten aanpakken in plaats van zich blind te staren op de gevolgen. "Het echte aanzuigeffect wordt veroorzaakt door de oorlogen in landen als Syrië, Soedan en Afghanistan", zegt Charlotte Vandycke. "Wie in een oorlogssituatie moet leven, wordt aangezogen om te vluchten naar een plaats waar hij of zij wel kan overleven."

"Door de mensen niet op te vangen, creëer je een situatie van schuldig verzuim", zegt Vandycke. "Er moet werk gemaakt worden van internationale samenwerking om 'safe havens' te creëren voor wie wegvlucht uit zijn land. Een muur bouwen heeft nog nooit de problemen opgelost." 
29 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Elle Devee

  Ze moeten wel nog gaan maar dan dichter tegen de Libische kust opereren. Dan kunnen ze ze redden en direct terug in Libië afzetten. Dat zal de smokkelroutes misschien stoppen.

 • Belgische Leeuw

  Francken heeft geen greintje empathie. Het zal hem worst wezen net als zijn aanhang. Een complex probleem ongenuanceerd aanpakken en mogelijks nog wat stemmen meepikken is zijn doel. Waarom zit hij anders in deze functie.

 • frans vanisterbecq

  je zal maar een vluchteling zijn .... maar ja, wij in ons comfortabel landje hebben gemakkelijk praten.... Francken ??? niks menselijk aan die vent !!! misschien eens een weekje naar ginder sturen, hij zal wel anders piepen !!!

 • Staf Vandoorne van pierre de garde

  Redden kan maar dan terug brengen naar Libië dat gaat de vluchtelingen stroom ook stoppen

 • Staf Vandoorne van pierre de garde

  Hoe meer reddingen hoe meer vluchtelingen ze doen zelfs de moeite niet meer om over te geraken na hun redding zijn ze veel vlugger in italie .redden is aanzuigen van vluchtelingen