Francken roept gemeenten op infrastructuur ter beschikking te stellen voor vluchtelingen

Theo Francken in 'Terzake': "Je kan geen plaatsen blijven openen."
VRT Theo Francken in 'Terzake': "Je kan geen plaatsen blijven openen."
Staatssecretaris van Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) deed gisteravond in Terzake een oproep aan de gemeenten om vrijwillig infrastructuur ter beschikking te stellen voor de opvang van vluchtelingen. "Tot nu toe zijn we erin geslaagd iedereen bed, bad en brood aan te bieden", aldus Francken. "Maar we moeten creatief zijn om opvang te kunnen blijven garanderen voor de mensen die hier toekomen."

Francken ziet voorlopig geen einde komen aan de toestroom van vluchtelingen in ons land. "Normaal is de zomer de piekperiode, nu zien we die piekperiode in de herfst", zei hij in Terzake. "Oktober is dé topmaand sinds de Tweede Wereldoorlog. Vorige maand waren er 9.000 illegale grensoverschrijdingen per dag. Hallucinant."

Hoeveel opvangplaatsen er nog zullen nodig zijn, valt daardoor moeilijk in te schatten, maar duidelijk is dat de regeringen enige creativiteit aan de dag zullen moeten leggen, aldus Francken. "Al drie maanden zijn we de crisis een stap voor en zijn we erin geslaagd iedereen bed, bad en brood aan te bieden. Maar dat verhaal is eindig: je kan geen plaatsen blijven openen. Op een bepaald moment bots je op limieten."

Volgens Francken kan voor bijkomende opvangplaatsen gekeken worden naar de gemeentebesturen, al wil hij - indien mogelijk - bijkomende verplichtingen voor de gemeenten vermijden. "Laten we nog beter samenwerken en nog meer plaatsen creëren", roept hij de gemeentebesturen op. "Dat kan bijvoorbeeld in appartementen, oude schoolgebouwen, sporthallen die niet meer in gebruik zijn of pastories."