Francken: kritiek Amnesty is "intellectueel oneerlijk"

photo_news
Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) noemt de kritiek van Amnesty International op zijn hervestigingsbeleid "intellectueel oneerlijk". Hij benadrukt dat ons land wel zijn aandeel opneemt van asielzoekers die in Griekenland en Italië zijn toegekomen. "We zitten op koers en tonen onze solidariteit met de landen aan de buitengrens van Schengen", reageert Francken op zijn weblog.

Hij legt uit dat het relocatiebesluit tot stand kwam in volle asielcrisis. Dat besluit legt de Europese lidstaten een verplichting op om een aantal asielzoekers uit landen met een hoge erkenningsgraad als vluchteling over te nemen van buitengrenslanden Griekenland en Italië. De facto ging het volgens de staatssecretaris om Syriërs en Eritreërs.

Het geschatte aantal werd toen op 160.000 asielzoekers vastgelegd. Dat aantal werd echter nooit gehaald als gevolg van de deal tussen Europa en Turkije en het sluiten van de Balkanroute. "Griekenland heeft momenteel zelfs bijna niemand meer om te reloceren", luidt het. "Ik kan geen mensen reloceren die nooit toegekomen zijn in Italië of Griekenland. Van de mensen die wel toegekomen zijn, nemen wij ons aandeel over".

Hij wijst er nog op dat de Europese Commissie ons land geen slechte punten geeft in haar opvolgingsrapporten. "Griekenland en Italië zijn tevreden met onze inspanningen", besluit de staatssecretaris.
26 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Guy Van Becelaere

  Amesty international, is een lui links kliekske roeptoeters die leven op de kosten van de belastingsbetaler idem dito met unia , in het buitenland durven ze niet te gaan want daar wenkt dan de cel bij protesten of kritiek op de regeringsleiders bvb(soedan ,enz) ze mogen allemaal nochtans een vluchteling in hun opnemen maar je gaat er geen vinden in hun bewaakte villa's hoor en ze zijn toch zo humanitair

 • jan strynckx

  Ik steun ieder jaar een NGO die een minimum aan administratieve kosten heeft om dat ze uitsluitend op gratis opererende medewerkers draait. AI is een NGO die een van de kostelijkste administraties heeft. Ik geloof dat +/- de helft van de giften verdwijnt in de organisatie.

 • vandekempen las campinas

  net mijn perm. opdracht @ amnesty opgezegd, twijfelde al een tijd en nu ist schluss.

 • schevernels diana

  unia en Amnesty nemen ze ook niet in huis dus Mr Francken doe verder met je uitstekend beleid streng en rechtvaardig zo willen we het!!!

 • Jan Huysmans

  160.000 ? Waar is Europa mee bezig, ik begrijp de Brexit-aanhangers meer en meer.