Francken haalt uit naar Artsen Zonder Grenzen: "Blijf weg uit de Middellandse Zee"

BELGA
Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) is in een twitterrel met Artsen zonder Grenzen (AzG) beland. De aanleiding hiervoor is het schip Aquarius waarmee AzG zoek- en reddingsacties uitvoert op de Middellandse Zee, zo meldt VTM Nieuws. Volgens Francken stimuleert de hulporganisatie zo mensensmokkel.

AzG zet het schip in "omdat Europa dat niet doet", laat woordvoerder Christof Godderis aan VTM Nieuws weten. "Als er mensen sterven op zee, is het onze taak om hen te helpen."

Een twitteraar vroeg gisteren of Francken samenwerkt met de hulporganisatie. Hij kreeg een "nee" als antwoord. AzG bevestigde dit en tweette dat "de Europese Unie liever mensen laat verdrinken."

Een in zijn wiek geschoten Francken antwoordde hierop: "Wat een onzin. Wij willen geen verdrinkingen. Wij doen hervestiging, meer dan ooit. U stimuleert smokkel." Daar bleef het niet bij. De staatssecretaris raadt AzG zelfs aan om weg te blijven uit de Middellandse Zee omdat hun reddingsacties "indirect alleen maar meer doden" veroorzaken.

AzG deelde vervolgens mee dat ze net met reddingen zijn begonnen, omdat er zoveel migranten verdrinken in de Middellandse Zee. "Je verwart hier oorzaak met gevolg", werpen ze Francken toe. Die besluit de discussie door te tweeten dat "reddingsoperaties vlak voor de kust een extra aanzuigeffect" crëeren met doden tot gevolg.

In een vandaag geplaatste tweet laat Francken nog weten dat migranten "niet zullen verzuipen. Ze zullen gewoon stoppen met vertrekken. We moeten ze uit water vissen en terugsturen naar Noord-Afrika".

"Verbijsterd"

AzG-woordvoerder Christof Godderis zegt dat de ngo "verbijsterd" is. "Dit is een aanval op ons humanitair werk. Dat is werk dat eigenlijk door de Europese regeringen zou moeten worden gedaan", zegt Godderis, die er ook op wijst dat AzG in juni 2016 beslist heeft om geen subsidies meer te aanvaarden van de Belgische overheid. De organisatie deed dat uit protest tegen het vluchtelingenakkoord dat de EU sloot met Turkije.

Gwendolyn Rutten deelde haar mening over het incident bij Demeulemeester in Debat op VTM. "Hij verspilt zijn energie, we zouden veel beter zorgen dat we nadenken hoe we dit zelf in handen nemen en niet aan de Turken overlaten", zei ze.

AzG richtte zich op Twitter ook tot premier Charles Michel: "We betreuren dat een lid van de Belgische regering ons aanvalt omdat we duizend mensenlevens hebben gered".

Premier Michel reageert geprikkeld. "Ik roep Theo Francken op om het humanitair werk te respecteren. Ik keur ten stelligste de verwarring af die is gecreëerd tussen mensensmokkelaars en de ngo's. Ik roep hem op om meer nuance aan de dag te leggen in zijn communicatie." Over de grond van de zaak zegt de premier dat alles gedaan moet worden om "illegale migratie en mensensmokkel te bestrijden".

Michel roept Francken op om Artsen Zonder Grenzen "zo snel mogelijk te ontmoeten om een constructieve dialoog te hebben". De hulporganisatie had daar zelf eerder op de dag ook al om gevraagd. In een schriftelijke reactie zegt Francken tot zo'n gesprek bereid te zijn, om verduidelijking te geven bij zijn standpunt.

Groen-Kamerlid Kristof Calvo is "tevreden dat de premier eindelijk de lijn heeft getrokken" door staatssecretaris Theo Francken terug te fluiten. "Er is een minimum aan respect, menselijkheid en fatsoen nodig", zegt de fractieleider.

Calvo feliciteert en bedankt Michel. "Ik hoop dat hij het nu ook zal blijven doen. We hebben de laatste tijd te vaak N-VA-mandatarissen gehad die een beeld ophangen van een hardvochtig land", zegt het Groen-parlementslid. "We kunnen van mening verschillen over het asiel- en migratiebeleid, maar we mogen niet vergeten dat het over mensen gaat."