Europese Commissie stoomt actieplan klaar om Italië te helpen in vluchtelingencrisis

reuters
De Europese Commissie heeft een batterij onmiddellijke maatregelen voorgesteld om Italië te ondersteunen bij de aanpak van de vluchtelingencrisis. "De jongste twee en een half jaar hebben we enorme vooruitgang geboekt naar een echt Europees migratiebeleid, maar de situatie is zo dringend dat wij onze collectieve inspanningen moeten verdubbelen en Italië niet aan haar lot mogen overlaten", aldus vicevoorzitter Frans Timmermans.

De Commissie wil onder meer "de slagkracht" van de Libische grenswacht "vergroten" door een snelle goedkeuring van een project van 46 miljoen euro dat samen met Italië is ontwikkeld. Ook biedt de Commissie ondersteuning voor een coördinatiecentrum voor reddingen op zee in Libië. Italië zelf krijgt onmiddellijk 35 miljoen euro extra om zijn beheer van de migratiecrisis te verbeteren.

De Commissie wil ook verzekeren dat de capaciteit van de Europese agentschappen volledig wordt benut. Zo beklemtoont ze dat een pool van 500 terugkeerexperts van het Europese grens- en kustwachtagentschap onmiddellijk ingezet kan worden als Italië dat zou vragen. Er staan ook extra mobiele teams met asielexperts van het Europese Ondersteuningsbureau voor Asielzaken (EASO) klaar.

Extra inspanningen
Ook van Italië verlangt de Commissie extra inspanningen. Zo moet het land bijkomende hotspotcapaciteit creëren, dringend alle Eritreeërs in het land registreren en meer mensen terugsturen die geen recht hebben op asiel. Aan de andere lidstaten wordt onder meer gevraagd om sneller en meer asielzoekers uit Italië over te nemen en meer geld te stoppen in het trustfonds voor Afrika.

De voorstellen worden donderdag besproken op een informele vergadering van de Europese ministers bevoegd voor Asiel en Migratie in Estland, waar de aanhoudende instroom vanuit het noorden van Afrika hoog op de agenda staat. Sinds begin dit jaar hebben al meer dan 100.000 vluchtelingen en andere migranten de Middellandse Zee overgestoken. De meesten van hen kwamen aan in Italië.