Europees akkoord gevonden: 131 geblokkeerde migranten mogen dan toch van boord

Archiefbeeld van migranten bij Sicilië.
REUTERS Archiefbeeld van migranten bij Sicilië.
Er is een Europees akkoord gevonden voor de migranten die geblokkeerd zitten op het Italiaanse schip Gregoretti. Dat maakte de Europese Commissie vandaag bekend. De migranten mogen daarom op korte termijn ontschepen.

Vijf EU-lidstaten, Frankrijk, Duitsland, Portugal, Luxemburg en Ierland hebben, net als de Italiaanse kerk, aanvaard om de 131 migranten te helpen. 

Zij werden vorige week gered op zee en zitten al dagenlang vast op een schip van de Italiaanse kustwacht, de Gregoretti, in de haven van de stad Catania in Sicilië. De rechts-populist Matteo Salvini, minister van Binnenlandse Zaken van Italië, bepaalde dat de asielzoekers aan boord moesten blijven. Hij wilde dat andere Europese landen de migranten zouden overnemen. 

Salvini zegt nu dat de migranten van hem "de komende uren" van boord mogen gaan. "Probleem opgelost", schreef hij op Facebook. 

Maar op Europees niveau is het probleem allerminst structureel opgelost. De voorbije maanden is het bijna de regel dat geredde migranten eerst in Italië aan land mogen gaan, waarna andere landen zich na lang onderhandelen bereid verklaren om hen op te vangen. Een langetermijnoplossing voor de verdeling van bootvluchtelingen is niet in zicht. 
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Karel Vanormelingen

  Niks hebben ze geleerd van het signaal dat de eu burgers hun gaven 2025 ga ik met plezier stemmen

 • DIRK VAN DESSEL

  Waarom , zij hebben toch geen geldig inreisvisum ?

 • Anita Billen

  Nu dat ze dat weten, gaan ze nog altijd laar blijven komen. Hier moet dringend een stop op gezet worden. Neem ze op en direct terug naar Afrika en daar afzetten.

 • Denis Stock

  Goed opgelost, bravo aan de hulpverlenende landen.

 • Maurice Keukelaers

  Er zijn toch nog genoeg veilige Afrikaanse of Arabische landen die kunnen gevraagd worden of zij bereid zijn die vluchtelingen op te vangen. Er bestaat zowel een Afrikaanse Unie als een Arabische Liga. Laat hen hun eigen problemen maar oplossen.