Europa vraagt Chinese hulp tegen handel in rubberbootjes voor migranten

EPA
De Europese Unie wil dat China de strijd aanbindt met illegale handel in rubberboten. De in China geproduceerde boten worden immers verkocht aan mensensmokkelaars, zo heeft eurocommissaris voor Migratie Dimitris Avramopoulos in Peking aan de kaak gesteld.

"China kan de Europese Unie helpen in de strijd tegen mensensmokkelaars op de Middellandse Zee. De rubberboten die de mensensmokkelaars gebruiken worden ergens in China vervaardigd en dan uitgevoerd", verklaarde Avramopoulos na een onderhoud met de Chinese minister van Openbare Veiligheid Guo Shengkun.

"Ik heb de steun van de Chinese autoriteiten gevraagd om deze handel te lokaliseren en te ontmantelen. Deze producten zijn niet in het gemeenschappelijk belang. Het gaat om zeer gevaarlijke middelen die in handen vallen van gangsters", aldus de eurocommissaris.

Mensensmokkelaars doen steeds meer beroep op rubberboten om migranten naar Europa te brengen, en op die rubberboten worden ook steeds meer mensen samengepakt. Vorig jaar onderschepte de Italiaanse kustwacht meer dan duizend boten, met gemiddeld 122 passagiers aan boord.

Sinds begin dit jaar arriveerden ongeveer 37.000 migranten aan de Italiaanse kust, voornamelijk vanuit Libië. Meer dan duizend anderen verdronken op zee.