Europa geeft groen licht voor verlenging grenscontroles

Politieagenten controleren paspoorten van treinreizigers op weg van Oostenrijk naar Tsjechië.
ap Politieagenten controleren paspoorten van treinreizigers op weg van Oostenrijk naar Tsjechië.
Omdat de migratiedruk in Europa hoog blijft, mogen Duitsland, Oostenrijk, Zweden, Denemarken en Noorwegen hun grenscontroles nog zes maanden aanhouden. Dat zegt de Europese Commissie.

Verschillende EU-landen beslisten sinds vorige zomer om hun grenzen te gaan controleren omdat er vanuit Griekenland te veel migranten doorreizen. De grenscontroles zetten het voortbestaan van de Schengenzone onder druk, maar zijn in uitzonderlijke omstandigheden wel toegestaan.

Intussen is de situatie in Griekenland fel verbeterd - onder meer door de inwerkingtreding van het Europees-Turks akkoord en de betere registratie van illegale migranten - maar toch blijft de migratiedruk zeer hoog, besluit de Commissie na een terreinbezoek. "Daarom mogen sommige interne grenscontroles behouden blijven, tenminste zolang de ernstige onregelmatigheden bij het grensmanagement aanhouden", zegt Frans Timmermans, de vicevoorzitter van de Europese Commissie.

Hij stelt voor dat Duitsland, Oostenrijk, Zweden, Denemarken en Noorwegen hun controles aanhouden tot ten laatste november dit jaar. De Commissie hoopt dat de Schengenzone tegen dan terug normaal functioneert en het vrij personenverkeer hersteld is.

Het voorstel van de Commissie gaat nu naar de Raad, waar de lidstaten het officieel moeten goedkeuren.