Europa bijt door: drie landen voor Hof om weigeren asielzoekers

Vice-Commissievoorzitter Frans Timmermans.
EPA Vice-Commissievoorzitter Frans Timmermans.
Europa sleept drie lidstaten voor het Europees Hof omdat zij weigeren asielzoekers op te nemen. Het gaat om Polen, Tsjechië en Hongarije.

De Nederlandse vice-Commissievoorzitter Frans Timmermans maakte dit vanmorgen bekend bij de presentatie van een nieuwe asielagenda van de Commissie. Solo-optredens zoals van deze drie landen ondergraven de effectiviteit van het Europese migratiebeleid en zijn a-solidair, aldus Timmermans. Vooral Griekenland en Italië, de belangrijkste landen van aankomst, lijden daaronder. "Naar de rechter lopen, is altijd het laatste wat je doet", aldus Timmermans, maar de opstelling van de drie landen liet de Commissie geen andere keus. Wel zei hij  nog steeds te hopen ‘op een uitweg’. Die is er als de drie hoofdsteden alsnog hun opstelling wijzigen en asielzoekers opnemen.

De weigering van de drie landen heeft betrekking op het spreidingsplan dat de 28 lidstaten in het najaar van 2015 overeenkwamen voor aanvankelijk 160.000 asielzoekers uit Griekenland en Italië. Later bleek het om veel kleinere aantallen te gaan. Inmiddels zijn zo’n 30.000 asielzoekers ‘herplaatst’ en zijn er nog enkele duizenden te gaan. Als Polen, Hongarije en Tsjechië die alsnog opnemen, kan de Commissie de gang naar de rechter stopzetten. Voor Brussel is het belangrijk dat alle landen meedoen, omdat het voor de toekomst een asielbeleid wil dat ook op spreiding is gebaseerd. 

Winter

Leiders van de 28 lidstaten bespreken die plannen op hun top eind volgende week. Timmermans vindt dat geen enkel land zich aan de taken kan verzaken als de nood aan de man is. "Als een land onder de voet wordt gelopen, dan moet het kunnen rekenen op de solidariteit van anderen.” De situatie, schetste hij, is nu wel veel beter dan twee jaar geleden. Door de asieldeal met Turkije en een betere afgrendeling van de centrale Middellandse Zee zijn de migratiestromen over de Egeïsche en Middellandse Zee grotendeels opgedroogd, maar de keerzijde is dat veel migranten in Griekse opvangcentra en Libische detentiekampen opnieuw een gruwelijke winter dreigen in te gaan. Volgens Timmermans doet Brussel er alles aan, in Griekenland zelf en in Libië in samenwerking met de VN en particuliere hulporganisaties, om de situatie voor gestrande en/of gedetineerde migranten te verbeteren.  

Afrikaanse vluchtelingen in de Libische hoofdstad Tripoli.
AFP Afrikaanse vluchtelingen in de Libische hoofdstad Tripoli.55 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jan Ceulemans

  Jammer dat die rooien hier alles om zeep helpen. Je kan toch alle armoezaaiers van de hele wereld hier niet bijeenzetten, het is nu al te laat.

 • freddy depaepe

  oorlog komt ervan dus massaal rechts stemmen om die waanzin te stoppen

 • Jan Van Rompaey

  Daar is Michel en zijn bende te laf voor.

 • Raoul Rouma

  Europese waanzin. Deze in de strot geduwde unie zo snel als mogelijk afvoeren. EU is er niet voor zijn burgers maar is verworden tot een vriendenclubje van vermogende graaiers. Hun devies is, alles voor ons en niets voor een ander. Geschiedenis leert ons wat er geworden is van GAST arbeiders. De eerste generatie kwam hier werken, de tweede kwam hier zich vermenigvuldigen en met de derde kunnen we niets aanvangen en willen zelf baasje spelen. Ik bedank voor de zelfde fouten.

 • JEF JOOSSENS

  Kunnen wij als gewone mensen ook een rechtszaak aanspannen bij dat hof? Dan kunnen we heel die bende van de Europese unie aanklagen ( buiten die 3 landen ) wegens het vernietigen en onleefbaar maken van Europa voor de autochtone inwoners.