EU wil 50.000 vluchtelingen opnemen: lidstaten krijgen 10.000 euro per migrant

ap
Om de aanhoudende stroom vluchtelingen het hoofd te bieden, heeft de Europese Unie een nieuw plan bedacht. De komende twee jaar wil zij 50.000 vluchtelingen opnemen uit Afrika en het Midden-Oosten. Voor elke opgenomen vluchteling krijgen lidstaten een vergoeding van 10.000 euro. Daarnaast zet de Commissie in op de gedwongen terugkeer van migranten die geen verblijfsvergunning krijgen.

De landen zijn niet verplicht om mee te doen, maar het is wel een dringende oproep. Europa kan zijn grenzen niet sluiten, volgens de Europese Commissie. Ze schat dat er wereldwijd 1,2 miljoen ontheemden een nieuwe thuis zoeken. De Europese Commissie geeft de lidstaten tot eind oktober om plaatsen beschikbaar te stellen.

De landen zijn niet verplicht om mee te doen, maar het is wel een dringende oproep. Europa kan zijn grenzen niet sluiten, volgens de Europese Commissie. Ze schat dat er wereldwijd 1,2 miljoen ontheemden een nieuwe thuis zoeken. De Europese Commissie geeft de lidstaten tot eind oktober om plaatsen beschikbaar te stellen.

Legaal

Door erkende vluchtelingen direct uit Afrika langs legale weg naar Europa te laten overkomen, vallen zij niet ten prooi aan mensensmokkelaars en hoeven zij hun leven niet te wagen. Dat stelt de Europese Commissie voor als onderdeel van het nieuwe migratiepakket dat vandaag wordt gepresenteerd.

Het gaat vooral om vluchtelingen die nu vastzitten in Libië, Egypte, Ethiopië, Niger, Tsjaad en Sudan. Ook Syriërs die in opvangcentra verblijven in Turkije, Jordanië en Libanon komen in aanmerking voor het programma.

Gedwongen terugkeer

Naast de hervestiging zet de Commissie in op de gedwongen terugkeer van migranten die geen verblijfsvergunning krijgen. Van de circa 1 miljoen mensen zonder papieren in de EU wordt minder dan een kwart daadwerkelijk teruggestuurd. Anderhalf miljoen sans-papiers moeten de komende tijd worden uitgezet. Daarin moet het nieuwe Europese grensagentschap de leiding nemen. Dat agentschap moet de terugkeeragent van de EU worden en de benodigde reispapieren en terugkeervluchten organiseren. Visarestricties en economische sancties zijn voor de Commissie legitieme drukmiddelen om landen te dwingen hun mensen terug te nemen.

Verzet in Oost-Europa verminderen

Avramopoulos wijst erop dat de EU-lidstaten solidair moeten blijven met Italië en Griekenland. Twee jaar geleden spraken de EU-landen af 120.000 asielzoekers vanuit die landen te verdelen over de andere lidstaten. Dat programma liep op 26 september af en zal naar zijn verwachting uiteindelijk 37.000 legale migranten een nieuwe thuis geven. Het gaat vooral om mensen uit Eritrea en Syrië. Avramopoulos hoopt dat een strengere bewaking van de Europese buitengrenzen en een strikt terugkeerbeleid het verzet in de Oost-Europese landen tegen een Europees asielbeleid zullen verminderen.

De Commissie vraagt de lidstaten voorts meer migranten een Europese arbeidskaart te verstrekken om tekorten op de Europese arbeidsmarkt op te lossen.
63 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Annelies Vandenbroeck

  En wie gaat die staan tellen? Doe er maar een paar nullen bij als je dan ook de beruchte gezinshereniging bijtelt.

 • bert paulussen

  Slechte deal! Die mannen kosten een veelvoud van die 10 000 euro subsidie. Alleen domme landen - zoals België - trappen in die val. Hallo, N-VA, kracht van de verandering? Doe voor 1 keer eens wat de Belgische bevolking wil, en hou die mannen hier buiten.

 • Hubert Peelman

  Kom ik ook in aanmerking voor die premie ? Er zijn honderdduizenden Europese belastingslaven die dat geld goed kunnen gebruiken om iets of wat menswaardig te leven ! Dat kan die Europeeers echter niet schelen. Eigen zak eerst !!!

 • Jean Paul Peelis

  De spreiding is mislukt. Oa de Visigrad landen plooien niet. Ze worden dan maar per opbod verkocht, zoals destijds. Belgie zal er nemen. Ze zullen in Vlaanderen terechtkomen. Het geld in Wallonie.

 • sugardaddy

  Pak de problemen ter plaatse aan, zodat die mensen daar hun toekomst kunnen opbouwen. De regering zet alleen maar aan tot mensenhandel, ze doen er zelf aan mee