EU roept Italië op havens niet af te sluiten voor migranten

Migranten in de haven van Augusta op Sicilië.
REUTERS Migranten in de haven van Augusta op Sicilië.
De Europese Commissie vraagt Italië om zijn havens voorlopig niet af te sluiten voor boten die migranten aan land willen brengen. Rome had daar gisteren mee gedreigd, maar de Commissie vraagt om op zijn minst eerst het gesprek aan te gaan met de andere Europese lidstaten en de ngo's die betrokken zijn bij het redden van migranten op de Middellandse Zee.

Italië klaagt dat het de facto alleen staat in de aanpak van de migratiestroom van Afrika naar Europa. Het heeft sinds begin dit jaar al meer dan 73.300 nieuw aangekomen migranten geregistreerd.

Dreigement
De meesten vertrokken in Libië en werden tijdens hun overtocht van de Middellandse Zee gered. Gisteren dreigde Italië ermee schepen die onder buitenlandse vlag varen en geredde migranten aan boord hebben, niet langer de Italiaanse havens te laten binnenvaren. Het verbod zou niet gelden voor schepen die betrokken zijn bij de Europese operatie Sophia of bij de Frontex-operaties in de Middellandse Zee.

"Wij begrijpen de ongerustheid van Italië en wij steunen de oproep om iets aan de huidige situatie te doen", zei Commissiewoordvoerster Natasha Bertaud vandaag. Maar, voegde ze er meteen aan toen, "elke verandering in beleid moet eerst met de andere lidstaten besproken worden en correct meegedeeld worden aan de ngo's die deze boten gebruiken, zodat ze over de nodige tijd beschikken om zich voor te bereiden".

10.200 op drie dagen
Van zondag tot dinsdag werden voor de Libische kust meer dan 10.200 migranten gered. De Italiaanse kustwacht coördineert deze reddingsoperaties, maar ook verschillende buitenlandse boten, waaronder ook boten die door ngo's gecharterd worden, nemen eraan deel. Migranten die van een gammel bootje of uit het water worden gehaald, worden naar Italiaanse havens overgebracht waar ze vervolgens in overvolle opvangcentra terechtkomen. "Dit kan zo niet doorgaan", vatte een Italiaanse regeringsbron het gisteren samen.

Substantiële financiële bijstand
De woordvoerster van de Commissie suggereert Italië om de zaak aan te kaarten tijdens een vergadering van de Europese ministers van Binnenlandse Zaken, op 6 juli in de Estse hoofdstad Tallinn. "Wij staan klaar om onze steun aan Italië te verhogen, met name via een substantiële bijkomende financiële bijstand", zei ze.