EU heeft bijna 730.000 vluchtelingen uit de Middellandse Zee gered sinds 2015

AP
De Europese Unie heeft bijna 730.000 vluchtelingen uit de Middellandse Zee gered sinds 2015. Dat melden kranten van de Duitse Funke Media Group op basis van cijfers van de Europese Commissie.

De kranten citeren een brief van Dimitris Avramopoulos, de migratiecommissaris van de EU, aan het Europees Parlement waarin staat dat het redden van mensenlevens een topprioriteit blijft van de EU. Hij stelt dat vooral niet-gouvernementele organisaties een sleutelrol hierbij hebben gespeeld en dat hun werk niet mag 'gecriminaliseerd' worden. 

Maar anderzijds moet eenieder die hieraan deelneemt de internationale regels in acht nemen en zeker niet bijdragen aan het instandhouden van mensensmokkelroutes, klinkt het voorts in de brief.

Deze week heeft de EU haar Operatie Sophie in de Middellandse Zee opgeschort. Er was onenigheid over hoe de geredde vluchtelingen over de lidstaten moesten verdeeld worden. De Italiaanse regering was gekant tegen een verlenging van Operatie Sophia, tenzij lidstaten meer vluchtelingen willen opnemen. De operatie zal wel nog luchtsteun bieden aan de Libische kustwacht.

Lees ook: “Migratiecrisis is voorbij”: Europese Commissie ontkracht 14 mythes in offensief tegen ‘fake news’

AP5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • jos robben

  en deze horen allemaal teruggestuurd naar afzender, we hebben hier geen tafelschuimers nodig

 • marinozzi franco

  EU heeft helemaal niets gedaan , Italie en griekenland aan Zijn lot overgelaten met gevolg Totale ontsporing en chaos tot gevolg.

 • Christine Laevers

  De E.U. (Duitsland) heeft in 2015 alles overgelaten aan Griekenland en Italië en daarna is het alleen maar erger geworden. Tja, zovele levens gered door het systeem aan te moedigen en geen kat werd grondig gescreened. Hoe durven ze het woord 'immigratie' nog in de mond nemen ?

 • mark germanus

  En hoeveel zijn er al verdronken?

 • Jacques Mertens

  De EU houdt de mensensmokkel in stand, en alle criminaliteit die ermee gepaard gaat. Door hun schuld hebben veel mensen hun leven gewaagd, en hebben sommigen hun leven verloren.