Ga naar de mobiele website
^ Top

EU-Commissie wil controles aan Europese binnengrenzen tegen november afschaffen

ANP
Als het van de Europese Commissie afhangt, worden de controles aan de binnengrenzen van de Schengenzone tegen november opnieuw afgeschaft. Denemarken, Duitsland, Noorwegen, Oostenrijk en Zweden hadden de controles opgeworpen als reactie op de toestroom van migranten en vluchtelingen, maar de buitengrenzen raken stilaan weer onder controle, argumenteert de Commissie.

Duitsland was in september 2015 de eerste Europese lidstaat die grenscontroles opwierp in het kader van de migratiecrisis. Nadien volgden nog zes andere landen. Hongarije en Slovenië schaften ze intussen weer af.

De Europese Commissie gaf telkens toestemming om de controles te verlengen, maar vraagt de vijf lidstaten die ze nog steeds in stand houden nu toch om ze "uit te faseren". "Dankzij onze gemeenschappelijke inspanningen zijn onze buitengrenzen nu sterker en veiliger. (...) Over zes maanden kunnen we terugkeren naar een optimaal functionerende Schengenzone zonder interne grenscontroles", zegt Frans Timmermans, de vicevoorzitter van de Commissie.

Alternatieve maatregelen

De Commissie vraagt de EU-lidstaten ook om alternatieve maatregelen te hanteren "die hetzelfde niveau van veiligheid garanderen", zoals proportionele politiecontroles in grensgebieden en langs grote transportassen. Het is de verantwoordelijkheid van de lidstaten om ervoor te zorgen dat die politiecontroles niet uitgroeien tot de facto grenscontroles.

Het nieuwe Commissievoorstel verhindert de lidstaten niet om grenscontroles in te voeren bij een bedreiging van de openbare veiligheid die geen verband houdt met falende buitengrenzen. Zo zijn minstens tot 15 juli in Frankrijk grenscontroles van kracht in het kader van de aanhoudende terreurdreiging. Na de aanslagen van 22 maart 2016 controleerde België gedurende twee maanden de grens tussen West-Vlaanderen en Frankrijk.

Meer over6 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Staf Vandoorne van pierre de garde

  Vlug een belxit want europa kost ons juist maar geld en de politiekers die het in stand houden denken enkel aan hun riante loon

 • N A

  Laat ze maar weer binnen, we hebben er nog niet genoeg !!!

 • didjee2 Blanke

  Geef nu nog wat meer uit aan de buitengrenscontrole van de Schengenzone en het is ook okay. Ik moet wel zeggen, kijk naar Amerika, ze geven er miljarden aan die grenscontroles en het is er niet veel beter.

 • . .

  Doe ons allemaal een plezier EU en hou u erbuiten tenzij je wil dat het volk zich nog meer tegen jullie kant

 • didi elfer

  Ze dienen toch voor niets. Het is onmogelijk om een hele grens af te sluiten. Het kost gewoon veel geld en tijd zonder iets op te brengen

Meld een bug