Erdogan: "Na referendum herziet Turkije alle banden met Europese Unie"

Ook vluchtelingendeal uit 2015 staat onder druk

"Alles, van a tot z, moet opnieuw onderhandeld worden", verklaarde Erdogan. Ook de vluchtelingendeal die de EU in 2015 met Turkije sloot, staat wat Erdogan betreft op de helling.
AP "Alles, van a tot z, moet opnieuw onderhandeld worden", verklaarde Erdogan. Ook de vluchtelingendeal die de EU in 2015 met Turkije sloot, staat wat Erdogan betreft op de helling.
Ongeacht de uitkomst van het grondwettelijk referendum volgende maand, waarbij de presidentiële macht van Recep Tayyip Erdogan aanzienlijk kan worden uitgebreid, zal Turkije haar relatie met de Europese Unie herzien. Dat heeft Erdogan gisteren gezegd tijdens een interview met CNN. "Alles, van a tot z, moet opnieuw onderhandeld worden", verklaarde Erdogan. Ook de vluchtelingendeal die de EU in 2015 met Turkije sloot, staat wat Erdogan betreft op de helling.

In ruil voor zes miljard euro steun werd in maart 2015 overeengekomen dat Turkije elke vluchteling die via Turkije wil doorreizen naar de EU zou terugnemen, in ruil voor het uitwisselen met de EU van een Syrische vluchteling uit een Turks kamp. Ter compensatie zouden Turken ook visumvrij door de EU kunnen reizen en zou het decennia oude toetredingsproces van Turkije tot de EU versneld worden.

Mensonwaardig
Sinds dat akkoord zijn de aantallen vluchtelingen die de oversteek van Turkije naar de Griekse eilanden wagen afgenomen, maar de deal wordt door mensenrechtengroeperingen fel bekritiseerd omdat hij de vluchtelingen gevangen zou houden in mensonwaardige omstandigheden.

Aan haar zuidgrens vangt Turkije ruim twee miljoen vluchtelingen, voornamelijk uit Syrië, op. Volgens Save the Children worden minderjarigen als onbetaalde arbeidskrachten ingezet en zijn de leefomstandigheden in de kampen zo slecht dat minderjarigen er zelfmoord plegen en zichzelf verwonden.

Nederland en Duitsland: "Nazipraktijken"
De uitspraken van Erdogan volgen op de gespannen relaties tussen Turkije en EU-landen als Nederland en Duitsland die geplande campagnes voor het referendum in Turkije op hun grondgebied verboden. Zowel Nederland als Duitsland verklaarde dat die bijeenkomsten van Turken met dubbele nationaliteit om veiligheidsoverwegingen werden verboden, maar Erdogan beschuldigde Nederland en Duitsland van het belemmeren van de vrije meningsuiting en het hanteren van 'nazipraktijken'.

Eitje te pellen met Trump

"Het stoort jullie als we zeggen dat het fascistisch is, dat het nazisme is. Maar wwat jullie doen, past in die definitie", herhaalde Erdogan gisteren

Erdogan zei voorts dat hij in mei graag aan tafel wil gaan zitten met Amerikaans president Donald Trump. De focus van die gesprekken moet volgens Erdogan liggen op de steun die de VS, een NAVO-bondgenoot, aan Koerdische milities in Syrië verleent. Die milities zijn volgens Ankara terroristische groeperingen.

De geplande grondwetsherziening waar het referendum om draait, zou Erdogan in staat stellen opnieuw voorzitter te worden van zijn regerende AKP-partij en zou hem nog eens twaalf jaar in het zadel kunnen houden.