Elke nacht slapen 80 à 100 asielzoekers in Brusselse Sint-Rochuskerk

Vluchtelingen wachten bij de Dienst Vreemdelingenzaken. (archieffoto)
PHOTO_NEWS Vluchtelingen wachten bij de Dienst Vreemdelingenzaken. (archieffoto)
Nu de vooropvang in het WTC III-gebouw volzit, moeten de vluchtelingen op zoek naar alternatieven om de steeds kouder wordende nachten door te brengen, in afwachting van hun registratie bij Dienst Vreemdelingenzaken. De voorbije nacht kregen opnieuw 108 asielzoekers onderdak in de Sint-Rochuskerk in de Brusselse Noordwijk.

Meer dan 2.000 asielzoekers wachten momenteel de datum op hun oproepingsbrief af. Omdat de WTC III-site al meer dan een week de maximumcapaciteit heeft bereikt, wordt gezocht naar alternatieven door hulporganisaties zoals het Rode Kruis, Vluchtelingenwerk en het burgerplaform dat ontstaan is uit het Maximiliaanpark.

Vast adres
De Sint-Rochuskerk is al sinds de maand september een vast adres voor wie een nacht in de buurt van Dienst Vreemdelingenzaken moet doorbrengen. Oorspronkelijk bood de kerk plaats aan 20 tot 25 mensen, nu schommelt het aantal tussen 80 en 100. De kerk gaat 's avonds open om 20.00 uur. Er is thee, koffie en brood en 's morgens om 10.00 uur moet iedereen terug weg. Het burgerplatform regelt wie in de kerk blijft slapen. In principe zijn daar geen vrouwen en kinderen bij, omdat zij voorrang krijgen van het Rode Kruis in de WTC III-site.

Andere plaatsen
Naast de Sint-Rochuskerk kunnen ook mensen terecht in een zaal bij metrostation Jacques Brel en in de parochiezaal van Sint-Cézanne. Het Rode Kruis lanceerde ook al een oproep aan andere kerken om de deuren open te stellen voor de asielzoekers. De Begijnhofkerk, waar lange tijd Afganen verbleven, beslist binnenkort of ze hierop ingaat.