Elf asielzoekers "verwijderd" na vechtpartij om hoofddoek: "Zij moeten zich aan onze regels aanpassen"

De elf personen die vrijdagnamiddag opgepakt zijn na een vechtpartij met honderd betrokkenen in het asielcentrum van Leopoldsburg zijn intussen "verwijderd". Dat bevestigt An Luyten, de woordvoerster van het Rode Kruis. "De vier die deel uitmaakten van de harde kern zijn naar een gesloten opvangcentrum overgeplaatst. De zeven anderen zijn individueel en verspreid ondergebracht in de andere opvangcentra in Vlaanderen", zegt An Luyten.

In het kwartier Moorslede in Leopoldsburg, waar een noodopvangcentrum voor asielzoekers is ingericht, raakten gisterennamiddag een honderdtal personen slaags na een discussie over een hoofddoek. Op amateurbeelden die VTM NIEUWS in handen kreeg is te zien hoe Afghanen, Irakezen en Syriërs elkaar te lijf gaan met stoelen, borstelstelen en vuilbakken. Een zevental personen liep verwondingen op. Een van hen moest voor verzorging naar het ziekenhuis.

"De vier, die naar het gesloten opvangcentrum verplaatst zijn, zijn het gevecht gestart. De discussie ging over een jonge vrouw van Syrische origine die volgens de Afghanen een hoofddoek moest dragen. Bizar want er lopen meerdere vrouwen zonder hoofddoek rond. Waarom net deze Syrische geviseerd werd, is niet duidelijk. De Syriërs kozen de kant van de jonge vrouw, terwijl de Afghanen en Irakezen aan de andere kant stonden. Met de verwijdering van de elf vechtersbazen willen we een duidelijk signaal geven", zegt An Luyten.

Traumatiserend

"We zijn geschrokken van deze massale vechtpartij. Het is ook traumatiserend voor de andere asielzoekers, vrouwen en kinderen. Deze schermutseling hadden we eerlijk gezegd niet zien aankomen, hoewel de discussies blijkbaar al een paar dagen bezig waren. We zijn er nochtans op getraind en als we bepaalde wrijvingen vaststellen, kunnen we daarop anticiperen", besluit de woordvoerster van Rode Kruis Vlaanderen.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) heeft gereageerd op de vechtpartij in het asielcentrum van Leopoldsburg. "Ik vind het totaal ontoelaatbaar dat bepaalde jonge Afghanen het nodig vinden om tegen Syrische meisjes te zeggen dat ze een hoofddoek moeten dragen en dat ze zich niet westers mogen kleden", zegt hij. "Zij komen naar hier, zij zijn hier te gast. Wij niet bij hen. Zij moeten zich aanpassen aan onze regels."