Eerste vluchtelingen 'herverdeeld' naar Luxemburg

De eerste dertig vluchtelingen die vanuit Griekenland worden herverdeeld over de lidstaten van de Europese Unie zijn vandaag vertrokken naar Luxemburg. Het is de start van een herverdelingsplan waarbij in totaal zo'n 160.000 vluchtelingen worden overgebracht naar EU-lidstaten uit onder andere Griekenland en Italië, waar veel vluchtelingen aankomen.

De groep asielzoekers bestaat uit vier families uit Syrië en twee uit Irak. Woensdagochtend vlogen zij met een commerciële vlucht van Athene naar Brussel. Vanuit Brussel reizen zij verder naar Luxemburg, waar zij opgenomen worden, meldde de regering in Athene.

Bij de kleine ceremonie op de luchthaven van Athene zei de Griekse premier Alexis Tsipras dat het een symbolische start betreft. "Vanzelfsprekend begrijpen we dat dit slechts een begin is, dat dertig mensen in vergelijking met de duizenden die gevlucht zijn slechts een druppel op de gloeiende plaat zijn", sprak Tsipras. "Maar we willen van deze druppels een gestage stroom maken."

De Luxemburgse minister van Buitenlandse Zaken Jean Asselborn (r.) met de Griekse premier Tsipras op de luchthaven van Athene.
EPA De Luxemburgse minister van Buitenlandse Zaken Jean Asselborn (r.) met de Griekse premier Tsipras op de luchthaven van Athene.

Niet alleen Tsipras was in Athene, ook voorzitter van het Europees Parlement Martin Schulz was aanwezig. Hij reist later woensdag met Tsipras naar Lesbos, waar de meeste vluchtelingen aankomen. De Luxemburgse minister van buitenlandse zaken Jean Asselborn zei dat het "slechts een start is, maar wel een hele, hele belangrijke start".

De Luxemburgse minister noemde het opwerpen van hekken tegen de vluchtelingen, zoals sommige EU-landen hebben gedaan, niet stroken met Europese waarden. "Muren, hekken en prikkeldraad kunnen geen deel uitmaken van de Europese Unie." Als Europa niet tegen zulke en andere xenofobische uitingen optreedt, zullen "bepaalde waarden van de Europese Unie vernietigd worden", aldus Asselborn.

'Muren, hekken en prikkeldraad kunnen geen deel uitmaken van de Europese Unie'

Luxemburgse minister van Buitenlandse Zaken Jean Asselborn

600.000 vluchtelingen

Een aantal EU-landen besloot in september tot het herverdelingsprogramma. Het voorziet in de herverdeling van bijna 160 duizend asielzoekers uit Italië en Griekenland naar Noord- en West-Europa.

Het afgelopen jaar zijn zo'n 600.000 vluchtelingen aangekomen in Griekenland, waarvan de meesten de laatste maanden. Honderden mensen zijn omgekomen toen ze de reis naar Griekenland maakten in overvolle en wrakke bootjes.

Vluchtelingen lopen in de richting van een vluchtelingenkamp in Sentilj in Slovenië.
PHOTO_NEWS Vluchtelingen lopen in de richting van een vluchtelingenkamp in Sentilj in Slovenië.