Eerste les voor kinderen asielzoekers

De eerste dag in een nieuwe school. Het is voor elke leerling een bijzondere en zenuwachtige dag, maar voor 41 kinderen uit het noodopvangcentrum in Helchteren was het nog specialer. Zij hebben gisteren hun eerste taalbad Nederlands gekregen in Euroschool De Mozaïek in Houthalen. "Het valt op dat de kinderen heel leergierig zijn", zegt juf Kimberly.

De kinderen, die voortaan in de OKAN-klassen van Euroschool De Mozaïek les zullen volgen, verblijven in het opvangcentrum in Helchteren. De eerste tachtig vluchtelingen kwamen maandagavond 21 september aan. In totaal kunnen er zo'n 600 mensen terecht. Daarvan zijn er 140 jonger dan achttien jaar. De allerjongsten volgen sinds gisteren, na een aanpassingsperiode van twee weken, onderwijs in Euroschool De Mozaïek. Een bus van de school ging de kinderen ophalen aan het opvangcentrum. "Deze ochtend was het nog een beetje chaotisch", zegt directrice Hanssen. "Vandaag zaten er 41 kinderen in de klas, maar woensdag zouden er dat 43 moeten zijn. Er waren er twee niet op de bus geraakt. Mogelijk hadden ze zich verslapen. Om te checken of alle kinderen in de school waren en om ze te verdelen over de juiste klas, werd hun naam afgeroepen, maar dat ging aanvankelijk moeilijk. Mogelijk spraken we de namen verkeerd uit en daarom reageerden sommige kinderen niet, maar de oudere leerlingen kwamen meteen te hulp."

Euroschool De Mozaïek kan rekenen op haar grote ervaring met anderstalige kinderen. Ze was daarom een van de aangewezen scholen in de omgeving om de kleuters en leerlingen van de lagere school uit het asielcentrum in Helchteren op te vangen in hun OKAN-klas, een onthaalklas voor anderstalige nieuwkomers, waar ze de kinderen onder meer de Nederlandse taal en gebruiken aanleren. "De kleuters en de leerlingen van de lagere school werden in aparte groepen verdeeld", zegt Hanssen. "De leerjaren van het eerste tot en met derde zitten samen en de oudste groep van het vierde tot en met zesde leerjaar zit ook samen. De kinderen variëren dus van ongeveer drie tot en met twaalf jaar oud." Juffen Kimberly Neys en Seyma Karaca bleven niet bij de pakken zitten en begonnen meteen aan het taalbad Nederlands.

Dagen van de week
"Ik heb zestien kinderen in de klas", zegt juf Kimberly, die de 10- tot 12-jarigen in de klas heeft. "Ik was begonnen met de agenda en had hen de dagen van de week op een speelse manier aangeleerd. Dat lukte heel snel. Daarna leerden ze ook al snel enkele woorden volgens het GO40-principe. Dat zijn veertig basiswoorden zoals koud, warm en pijn. Ze zijn heel leergierig. Ze vonden het fijn en zijn heel dankbaar. Het is vermoeiend omdat je voortdurend aan het babbelen bent, maar het geeft heel veel voldoening. Ik doe het graag." Op de eerste dag was het ook tijdens de speeltijd nog wat wennen voor de kinderen. "Ze kennen de schoolregeltjes nog niet goed, maar dat komt de volgende dagen wel goed", zegt directrice Hanssen. "We zijn heel blij met hun komst en we hopen dat ze zich hier geborgen en thuis zullen voelen."