Duitsland wil grenscontroles voortzetten

Jonge man protesteert tegen de grenscontroles in Duitsland.
afp Jonge man protesteert tegen de grenscontroles in Duitsland.
De Duitse regering wil ondanks de dalende vluchtelingencijfers de reizigers aan de Oostenrijkse grens blijven controleren en dat tot de bewaking van de EU-buitengrenzen beter functioneert.

"Maar zo ver zijn we nog niet en daarom zetten we naar Europees recht de nationale grenscontroles voort", zei minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière vandaag in Berlijn. De bondspolitie zal de controles aan de binnengrenzen "zichtbaar" voortzetten.

In een gemeenschappelijke verklaring van de Maizière en de binnenlandminister van de deelstaat Beieren, Joachim Herrmann, luidt het dat een "doorwuifpolitiek" niet kan aanvaard worden. De EU-lidstaten moeten weten wie zich op hun grondgebied bevindt en wie zich niet aan de wet houdt.

Op de vraag hoe de Duitse regering tegenover mogelijke grenscontroles van Oostenrijk aan de Brennerpas staat, zei de Maizière: "We willen alles ondernemen dat het niet tot een sluiting van de Brenner komt". De beslissing daarover wordt echter in de eerste plaats in Rome getroffen. Als Italië zijn verplichtingen als Europees buitengrensland naleeft en de Dublinregels omzet "dan is de vraag niet aan de orde".