Duitsland verwacht dit jaar 1,5 miljoen vluchtelingen

Vluchtelingen op weg van het Turkse Bodrum naar het Griekse eiland Kos.
REUTERS Vluchtelingen op weg van het Turkse Bodrum naar het Griekse eiland Kos.
De Duitse autoriteiten verwachten dat dit jaar 1,5 miljoen vluchtelingen in Duitsland zullen arriveren. Dat meldt de Duitse krant Bild op basis van een vertrouwelijk overheidsrapport. Eerdere schattingen gingen uit van 800.000 tot een miljoen vluchtelingen.

In het rapport, van een niet nader genoemde overheidsdienst, staat dat in het laatste kwartaal rekening moet worden gehouden met de komst van 920.000 vluchtelingen. Dit aantal wordt door minister Lorenz Caffier van de deelstaat Mecklenburg-Volpommern bevestigd in een interview met Welt am Sonntag. Hij verwacht dat dit jaar tussen de 1,2 tot 1,5 miljoen vluchtelingen naar Duitsland komen.

Onvoldoende voorzieningen
De Duitse regering vreest dat het niet genoeg voorzieningen heeft om het groeiende aantal asielzoekers op te vangen. Ook bestaat de vrees dat het aantal exponentieel zal toenemen omdat vluchtelingen in het kader van gezinshereniging familieleden naar Duitsland halen.  "Gezien de familiestructuren in het Midden-Oosten, moeten we ervan uitgaan dat eenieder die asiel krijgt gemiddeld vier tot acht familieleden zal willen overbrengen op termijn", zo stelt het rapport.

Gisteren zei de Duitse minister Wolfgang Schäuble van Financiën nog in een interview met de Duitse televisiezender ZDF dat het aantal vluchtelingen dat naar Europa komt moet worden beperkt. "Europa moet bereid zijn mensen op te nemen, maar we kunnen niet het onmogelijke doen".

Schäuble zei dat Europa er snel werk van maakt om de enorme vluchtelingenstroom het hoofd te bieden. Hij noemde daarbij specifiek een samenwerking tussen de EU en Turkije.

Toestroom minderen
Eerder op de dag meldde de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung dat de Europese Commissie en Turkije al afspraken hebben gemaakt over hoe ze het aantal vluchtelingen dat naar Europa wil, kunnen verminderen. Zo zouden in Turkije zes nieuwe asielzoekerscentra worden gebouwd en zou Turkije met Griekenland moeten samenwerken om de grens beter te bewaken. In de plannen staat dat de Turkse en Griekse kustwacht ervoor moeten zorgen dat alle vluchtelingen terug worden gebracht naar Turkije.

In ruil daarvoor komen er nieuwe asielzoekerscentra waar twee miljoen vluchtelingen kunnen worden opgevangen. Die worden volgens de krant deels gefinancierd door de EU.  Ook zou de EU een half miljoen mensen willen ophalen en opvangen, zodat ze niet de EU hoeven binnen te komen via mensensmokkelaars. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan komt vandaag naar Brussel voor een ontmoeting met onder meer EU-commissie-voorzitter Jean-Claude Juncker. Daar zal onder meer de vluchtelingencrisis aan bod komen.

Meer dan 600.000 mensen zijn sinds begin dit jaar illegaal Europa binnengekomen. Dat zei gisteren Fabrice Leggeri, de directeur van het EU-agentschap voor grensbewaking Frontex.

"We hebben tot eind september ongeveer 630.000 illegale grensoverschrijdingen geregistreerd", aldus Leggeri in een interview met de Franse persgroep Ebra, dat vandaag wordt gepubliceerd. Leggeri spreekt van een ongekende migratiecrisis, volgens hem de grootste in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog.