Duitsland geeft 94 miljard euro uit aan vluchtelingen tegen 2020

REUTERS
De Duitse regering gaat ervan uit dat ze tussen nu en 2020 in totaal 93,6 miljard euro moet uittrekken voor steun aan vluchtelingen. Dat schrijft het magazine Der Spiegel.

Der Spiegel citeert een document van het ministerie van Financiën. Het gaat niet alleen om de kosten voor huisvesting en integratie, maar ook om uitgaven om de oorzaken van de vluchtelingencrisis aan te pakken. Het document maakt deel uit van de lopende onderhandelingen tussen de bondsregering en de zestien Duitse deelstaten, over hoe de kosten voor vluchtelingen te delen.

Volgens de berekeningen zouden er dit jaar 600.000 vluchtelingen toekomen, 400.000 in 2017 en 300.000 het jaar erna. Een uitgangspunt is dat 55 procent van de geregistreerde vluchtelingen 5 jaar na aankomst in Duitsland werk zal vinden. Vorig jaar lieten nog 1 miljoen asielzoekers zich in het land registreren.

De Duitse statistische dienst meldde vrijdag dat hogere overheidsuitgaven voor migranten een van de drijvende krachten was achter de economische groei in het eerste kwartaal. Maar de grote instroom wekt ook populistisch ressentiment op en weegt op de populariteit van kanselier Angela Merkel.

Het aantal nieuwkomers nam sterk af in 2016. In maart waren er 20.000 asielzoekers, in april nog maar 16.000. In januari waren het er 90.000, zegt het ministerie van Binnenlandse Zaken. De dalende cijfers zijn het gevolg van het sluiten van de grenzen in de Balkan en in Centraal-Europese landen.

Tegen 2020 verwacht de federale regering dat het 5,7 miljard euro heeft uitgegeven aan taalcursussen Duits en 4,6 miljard aan maatregelen om vluchtelingen aan het werk te krijgen, schrijft Der Spiegel. Ongeveer 25,7 miljard zou uitgegeven worden aan steunuitkeringen voor vluchtelingen.