Duitse politie verontrust over toenemend aantal brandstichtingen aan asielcentra

EPA
Het hoofd van de Duitse federale politie is verontrust over het stijgende aantal aanvallen op asielzoekers. Dat heeft hij verklaard in een interview met de bladen van Funke Mediengruppe.

Vooral het aantal brandstichtingen aan opvangcentra voor asielzoekers baart zorgen, zo liet politiechef Holger Münch verstaan. Volgens zijn gegevens vonden sinds begin dat jaar al 45 pogingen tot brandstichting plaats aan de asielcentra in Duitsland. Ter vergelijking: in heel 2015, toen Duitsland 1,1 miljoen vluchtelingen opving, vonden er aan de asielcentra 92 brandstichtingen plaats, in 2014 maar 6.

Münch zegt evenwel geen aanwijzingen te hebben van een nationale campagne van extreemrechtse organisaties. "Maar het risico dat er criminele of zelfs terroristische structuren gevormd worden, kunnen we niet volledig uitsluiten", zegt hij daar nog over. "We nemen die dreiging zeer ernstig."

Nog volgens Münch zijn de daders van de brandstichtingen zijn doorgaans mannelijk. In bijna tachtig procent van de gevallen is de dader ook afkomstig van de plaats waar de misdaad gepleegd werd.