Duitse begroting in het rood door toestroom vluchtelingen

De Duitse minister voor Financiën Wolfgang Schäuble.
AFP De Duitse minister voor Financiën Wolfgang Schäuble.
Het toenemende aantal vluchtelingen in Duitsland zorgt er waarschijnlijk voor dat de Duitse overheid in 2016 voor het eerst in jaren weer een tekort op haar begroting heeft. Daarop rekent de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble, stelde het Duitse tijdschrift Der Spiegel vandaag.

Het tekort zou samenhangen met de snel oplopende kosten voor de opvang van vluchtelingen. Die zouden volgens het ministerie van Financiën volgend jaar al ruim 10 miljard euro bedragen. Zo zijn er waarschijnlijk miljarden nodig om huizen voor vluchtelingen te bouwen. Daarnaast hebben de deelstaten meer hulp nodig van de federale overheid dan het bedrag van 3 miljard euro dat al is toegezegd.

Schäuble zei afgelopen week nog dat Duitsland de toestroom aan vluchtelingen aankan, zonder nieuwe schulden te hoeven maken. Hij wees daarbij echter ook op de hoge kosten die worden gemaakt. Zo vroeg hij zich publiekelijk af of de kosten voor inburgeringscursussen niet moeten worden afgetrokken van de uitkeringen die vluchtelingen krijgen.

Duitsland wist de afgelopen jaren zijn tekort op de begroting om te buigen in een overschot. Onder aanvoering van Schäuble ijvert het land naar een begrotingsevenwicht in alle eurolanden. Het hardnekkige streven om het tekort volledig weg te werken kwam de Duitse regering de afgelopen jaren herhaaldelijk op kritiek te staan van instellingen als het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Die vindt dat Europa's grootste economie haar sterke financiële positie moet gebruiken voor hogere investeringen.