Dood van 71 vluchtelingen in koelvrachtwagen leidt tot assisenproces in Hongarije

De 71 lijken werden op 27 augustus 2015 in een koelvrachtwagen ontdekt, die enige tijd verlaten op de pechstrook van snelweg 4 richting Wenen, tussen Neusiedl en Parndorf, had gestaan.
EPA De 71 lijken werden op 27 augustus 2015 in een koelvrachtwagen ontdekt, die enige tijd verlaten op de pechstrook van snelweg 4 richting Wenen, tussen Neusiedl en Parndorf, had gestaan.
De Hongaarse openbare aanklager heeft vier mannen aangeklaagd, die voor de dood van 71 vluchtelingen verantwoordelijk zouden zijn. Hun lijken werden in augustus 2015 in een koelvrachtwagen in Oostenrijk aangetroffen. De drie Bulgaren en een Afghaan worden beschuldigd van meervoudige moord onder bijzonder gruwelijke omstandigheden. Dat deelde een medewerker van het Openbaar Ministerie vandaag in de Zuid-Hongaarse stad Kecskemet mee.

Zeven andere mannen - een Libanees en zes Afghanen - worden van professionele mensensmokkel beschuldigd. Negen beklaagden zitten in Hongarije in voorarrest, de overige twee zijn nog voortvluchtig. De beklaagden worden ook beticht van lidmaatschap van een criminele organisatie. Ze behoorden tot een bende die tussen februari 2015 en eind augustus 2015 rond de 1.200 vluchtelingen naar Oostenrijk hebben gesmokkeld. De mensen werden daarbij in niet geventileerde en afgesloten laadruimtes van vrachtwagens samengeperst.

Een van deze smokkelritten kende een dodelijke afloop. De 71 lijken werden op 27 augustus 2015 in een koelvrachtwagen ontdekt, die enige tijd verlaten op de pechstrook van snelweg 4 richting Wenen, tussen Neusiedl en Parndorf, had gestaan. De vluchtelingen uit Syrië, Irak en Afghanistan stierven nog op Hongaars grondgebied in de overvolle laadruimte een ellendige verstikkingsdood. De zaak werd wereldwijd op afschuw onthaald.

De openbare aanklager vordert voor de eerste vier beklaagden levenslang wegens meervoudige moord, de anderen tot jarenlange gevangenisstraffen. Een datum voor het proces ligt nog niet vast.