Donald Tusk: "Nu moet ook de migratieroute van Libië naar Italië dicht"

Eerste minister Fayez al-Sarraj van Libië (l) en Europees president Donald Tusk (r).
EPA Eerste minister Fayez al-Sarraj van Libië (l) en Europees president Donald Tusk (r).
Europees president Donald Tusk zet de toon voor de Europese top die morgen in Malta plaatsvindt. "Het is tijd om nu ook de migratieroute van Libië naar Italië af te sluiten. En ik kan u verzekeren dat we daarin kunnen slagen."

Op de top staat, naast de toekomst van de EU en de trans-Atlantische relaties, de Europese migratiepolitiek nog maar eens centraal. De aandacht zal vooral naar Libië gaan, het belangrijkste vertrekpunt voor migranten en vluchtelingen die via de Middellandse Zee Europa trachten te bereiken. Volgens de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) kwamen tussen 1 en 29 januari 4.292 mensen via de zogenaamde centrale Middellandse Zeeroute in Italië aan. 227 anderen overleefden de overtocht niet.

Efficiënter
"Dit is niet houdbaar, voor Europa noch voor Libië", zei Donald Tusk vandaag in Brussel, waar hij Fayez Mustafa al-Sarraj ontving, de eerste minister van de door de VN erkende Libische eenheidsregering. "Morgen (op de top, red.) zal ik nieuwe concrete en operationele maatregelen voorstellen om ons werk te versterken, smokkel- en mensenhandelnetwerken efficiënter aan te pakken en de migratiestromen efficiënter te beheren."

Met haar akkoord met Turkije bewees de EU vorig jaar dat ze de oostelijke Middellandse Zeeroute kon droogleggen, zei Tusk. "Het is tijd om nu ook de route van Libië naar Italië af te sluiten. Ik heb daar lang over gesproken met de Italiaanse premier (Paolo) Gentiloni en ik kan u verzekeren dat we daarin kunnen slagen. (...) We zijn het verplicht aan wie lijdt en zijn leven riskeert. Maar we zijn het ook verplicht aan de Italianen en aan alle Europeanen."

Kopie
Vorige week stelde de Europese Commissie al een aantal maatregelen voor om de migratiestroom vanuit Libië naar Europa in te dammen. Hoge vertegenwoordigster van het Europees buitenlands beleid Federica Mogherini past echter voor een kopie van het akkoord met Turkije.