De Wever snoeihard voor Van Grieken: "U pleit voor een Derde Wereldoorlog"

In 'De zevende dag' hebben de voorzitters van Vlaams Belang en N-VA de degens gekruist over het vluchtelingenthema. Het ging er hevig aan toe tussen Bart De Wever en Tom Van Grieken. Zelfs de Derde Wereldoorlog kwam even ter sprake.

"Als uw kopman Filip Dewinter bij Assad (Bashar al-Assad, Syrisch president nvdr) op de koffie gaat en zegt dat Assad eigenlijk de slechtste nog niet is, dan is dat problematisch. Assad moordt zijn bevolking uit, heeft het vluchtelingenprobleem veroorzaakt enzovoort. U staat met de ayatollahs van Iran alleen. Zelfs Poetin beseft dat Assads macht niet langer houdbaar is", sneerde De Wever.

De N-VA-voorzitter ging verder: "Als Dewinter in de Kamer met de Koran staat te zwaaien en zegt dat het de bron van alle kwaad is, en in de Antwerpse gemeenteraad verkondigt dat elke moskee waar een Koran ligt moet sluiten, dan pleit u eigenlijk voor een Derde Wereldoorlog. Staat u daarachter, meneer Van Grieken?"

Van Grieken ontweek de vraag en hamerde op de nood voor een rechtvaardig asielbeleid. "Ik sta erachter dat een ander migratiebeleid gevoerd moet worden."

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken
BELGA Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken

Pushbackbeleid

Beide partijvoorzitters kregen ook de vraag hoe zij de conventie van Genève willen aanpassen. Bart De Wever pleitte ervoor de conventie "te interpreteren zoals ze bedoeld is": "Als een recht op veiligheid, en niet een recht om op vrije inwijking naar een land naar keuze. Genève is niet bedoeld als een ticket naar eender waar je naartoe wilt, de facto vijf landen in Europa." Dat is onhoudbaar, volgens De Wever. "Je moet de instroom stoppen door pushbackbeleid te doen naar veilige landen, zoals Turkije."

Van Grieken pleit eveneens voor een "modernisering" van de conventie van Genève. Hij wil opvang binnen het eigen continent organiseren. Of dat dat impliceert dat Europa helemaal geen vluchtelingen zou opvangen? "Dat zou best kunnen", reageert Van Grieken.

Klimaatakkoord: "We gaan heronderhandelen, incident gesloten"

De Wever ging ook in op het klimaatakkoord dat de verschillende overheden in ons land bereikten, maar heronderhandeld zal worden. Voor zijn partij was het vanaf dag één duidelijk was dat de cijfers in het akkoord niet klopten. Intussen hebben anderen dat ook ingezien, stelde De Wever. "We gaan heronderhandelen, voor mij is het incident gesloten".

CD&V-voorzitter Wouter Beke noemde die aanval op Vlaams minister van Omgeving en Natuur Joke Schauvliege "ongepast, niet collegiaal en niet voor herhaling vatbaar".

Maar De Wever zegt dat zijn partij Schauvliege niet is afgevallen. Vanaf de eerste dag was volgens hem wel duidelijk dat enerzijds de cijfers in het akkoord niet klopten en dat het akkoord anderzijds nefast zou zijn omdat het de Vlaamse energieconsument zou opzadelen met een extra factuur van 130 miljoen euro, waarbij Vlaanderen "letterlijk lucht zou moeten kopen van Wallonië". De Wever stelde dat anderen dat nu ook hebben ingezien. "We gaan heronderhandelen, voor mij is het incident gesloten".

Lieve woordjes

De Wever zei ook niet meer te willen reageren "op dat soort gekibbel", een les die hij naar eigen zeggen heeft geleerd na zijn omstreden gastcollege aan de Gentse universiteit. "Als je gelijk krijgt door de feiten, dan neem ik de 'lieve woordjes' er graag bij", aldus de N-VA-voorzitter.

Tijdens een debat tussen Vlaamse parlementsleden later in de uitzending bleek het incident toch niet helemaal achter de rug te liggen. Robrecht Bothuyne (CD&V) had zich "grondig geërgerd" aan de manier waarop het akkoord waarover zes jaar is onderhandeld, binnen de 24 uur breed in de pers werd neergesabeld. Hij stelde dat de redenering van de 130 miljoen euro niet klopt, al is het volgens Bothuyne wel correct dat federaal minister van Energie Marie-Christine Marghem te voluntaristisch is geweest.

Hermes Sanctorum (Groen) laakte dat het kernkabinet van de Vlaamse regering reeds vorige zondag is samengekomen en het akkoord toen van tafel heeft geveegd. "Toch zien we de hele week een politiek circus tussen N-VA en CD&V, waarbij ze elkaar beschimpen", aldus het parlementslid. "Klimaat heeft nood aan beleidsmakers die te goeder trouw zijn en niet aan machiavellistische politici die klimaat enkel zien als machtsspelletje". Wilfried Vandaele (N-VA) bevestigde dat zijn partij tijdens een vergadering van de Vlaamse kern haar bedenkingen bij de cijfers heeft kenbaar gemaakt.

Bruno Tobback (sp.a) herhaalde dat het om een "absurde discussie" gaat. "Men probeert niet om zoveel mogelijk te doen, maar om zo weinig mogelijk te moeten doen", zei Tobback, die betreurde dat het debat blijft hangen in een communautaire discussie, terwijl het vaststaat dat Vlaanderen de komende decennia meer zal moeten doen dan hetgeen in het akkoord staat.

'Klimaat heeft nood aan beleidsmakers die te goeder trouw zijn en niet aan machiavellistische politici die klimaat enkel zien als machtsspelletje'

Hermes Sanctorum, Groen

'Men probeert niet om zoveel mogelijk te doen, maar om zo weinig mogelijk te moeten doen'

Bruno TobbackReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.