De Wever: "Hoogstens 10% vluchtelingen bruikbaar op arbeidsmarkt, leert Duitsland"

screenshot Ter Zake
Bart De Wever was gisterenavond te gast in de studio van 'Terzake'. Daar sprak hij zich uit over de lessen die Europa moet trekken over de onrustwekkende overwinning die de extreemrechtse partij Front National (FN) gisteren behaalde tijdens de eerste ronde van de regionale verkiezingen in Frankrijk.

De Wever is niet verbaasd over de overwinning van Front National. Hij wijst erop dat FN inspeelt op de drie O's: sociaaleconomische ontevredenheid, ongerustheid over de terreurdreiging en een cultureel ongenoegen dat in heel West-Europa leeft over de toekomst van onze manier van leven.

De populistische partij schuift onrealistische en onuitvoerbare oplossingen naar voren, zegt De Wever, "maar zolang de andere partijen geen antwoorden lijken te bieden op de bestaande problemen, wordt het moeilijk en die moeilijkheid bestaat in heel Europa".

De Wever pleit daarom voor een "push-backbeleid" en wil dat Schengen gesloten wordt. Europeanen worden volgens hem stilaan wakker in het besef dat Europa fout geconstrueerd is. "Schengen: we zijn één huis, maar de voordeur hangt in Griekenland en die hebben ze uit de hengsels getrokken en we weten niet meer wat gedaan. Honderdduizenden lopen binnen en kiezen een land naar voorkeur om daar asiel aan te vragen."

'Als dit niet ophoudt, dreigt er zich een proletariaat te vormen zoals we het sinds de negentiende eeuw niet meer gezien hebben'

Antwerps burgemeester Bart De Wever

Schengen sluiten

Daar moet volgens de N-VA-voorzitter verandering in komen. "Schengen moet gesloten worden. Mensen mogen niet zomaar kunnen doorlopen naar hun land van voorkeur". De Wever pleit voor een triage aan de buitengrenzen. Ook wie bijvoorbeeld in Brussel asiel aanvraagt, moet worden teruggebracht naar het triagepunt om daar asiel aan te vragen. Hij stelt voor dat de migranten daar eerlijk verdeeld worden over de landen die asielzoekers willen opnemen, eventueel met financiële steun van de landen die geen vluchtelingen willen opvangen.

Griekenland is voor De Wever deel van het probleem en moet minstens tijdelijk uit de Schengenzone - waarin het vrij bewegen is - gezet worden. "Op dit moment denk ik dat mini-Schengen eigenlijk Schengen is zonder Griekenland", zo verwoordde hij het in Terzake. "Men zegt daar eigenlijk 'wandel allemaal maar door'. Als ze daarin niet bewogen kunnen worden, om de eigen Europese regels uit te voeren, dan denk ik dat je beslissingen moet durven nemen."

'Mensen mogen niet zomaar kunnen doorlopen naar hun land van voorkeur'

Bart De Wever

"Ik geloof in gecontroleerde migratie", aldus De Wever. "Migratie is positief. Als je het kan controleren. Als je mensen kan opnemen." Hij pleit voor een gezond evenwicht tussen actieve en passieve migranten en richt de aandacht op de vaststelling die momenteel in Duitsland wordt gemaakt: "Hoogstens 10 procent is in te schakelen voor de arbeidsmarkt. Het grootste deel is helemaal niet opgeleid. Een groot deel is analfabeet. En ze zullen hier niet kunnen werken. (...) Die mensen gaan allemaal naar de steden. Die steden zijn aan het verpauperen. Als dit niet ophoudt, dreigt er zich een proletariaat te vormen zoals we het sinds de negentiende eeuw niet meer gezien hebben."

'Migratie is positief. Als je het kan controleren'

Bart De Wever