De Wever: "Grenzen sluiten of sociale zekerheid sluiten"

"Ofwel sluit je grenzen en heb je gecontroleerde migratie, ofwel zal je de sociale zekerheid moeten sluiten. Het is één van de twee", dat is volgens N-VA-voorzitter Bart De Wever de keuze waar ons land voor staat. Dat zei hij vanmiddag in de studio van VTM NIEUWS.

"Wij hebben een open sociale zekerheid en momenteel open grenzen, dat kan niet".
    
"De Conventie van Genève heeft volgens mij nooit betekend dat je een land van voorkeur mag kiezen. Dat is nooit een migratiesysteem geweest. Dat is een beveiligingssysteem. Wie uit een oorlog vlucht, wordt opgevangen daar waar het veilig is. Dat is eigenlijk verworden tot een vrije keuze. Men wandelt Europa binnen via Griekenland en die hebben de deur open gezet", zei De Wever.

Griekse grens  
Volgens de N-VA-voorzitter vangt Griekenland niemand op, maar sturen ze iedereen door naar noordwest-Europa, waar de sociale zekerheid het meest gul is. "Als je (in Griekenland) het kantoor al vindt en de halve dag per week dat het open is, krijg je een afspraak in 2017 en kan je misschien asiel krijgen in 2022. Ze sturen gewoon iedereen door", aldus De Wever. "Waar mensen nu in wakker worden is een Europa waar ze voor de eerste keer beseffen dat hun grens niet meer de Belgische grens is, maar de Griekse grens."

Populisme
De Wever deelt naar eigen zeggen de ongerustheid van veel mensen. "Ik snap niet dat men dat populisme noemt. Ik heb niet graag dat politici mensen geruststellen als ze zelf niet gerust zijn. Er is geen enkele basis om hierover gerust te zijn. Als dit de structurele instroom in Europa wordt, gaan er heel grote vraagstukken op ons afkomen. Ofwel sluit je grenzen en heb je gecontroleerde migratie, ofwel zal je de sociale zekerheid moeten sluiten. Het is maar één van die twee", aldus De Wever.

Als je (in Griekenland) het kantoor al vindt en de halve dag per week dat het open is, krijg je een afspraak in 2017 en kan je misschien asiel krijgen in 2022. Ze sturen gewoon iedereen door.

Bart De WeverReacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels