Cyprus kreunt onder toestroom van asielzoekers en vraagt Europa om hulp

Archiefbeeld van migranten op Cyprus.
AP Archiefbeeld van migranten op Cyprus.
Cyprus kan de aanhoudende toestroom van migranten niet meer de baas en vraagt de andere Europese landen om solidariteit. Bij de Europese Commissie is vandaag een brief van minister van Binnenlandse Zaken Constantinos Petrides aangekomen waarin hij aandringt op de verdeling van 5.000 asielzoekers en andere mensen met nood aan bescherming over de overige lidstaten.

Het kleine land telt het grootste aantal nieuwe asielzoekers per capita van heel de EU.
Op het amper 875.000 inwoners tellende Cyprus zouden momenteel 9.000 migranten verblijven die bescherming toegewezen hebben gekregen. Een kwart is afkomstig uit Syrië. Bovendien werden tijdens de eerste zes maanden van dit jaar in Cyprus 7.000 asielaanvragen ingediend. De achterstand van het aantal dossiers dat nog behandeld moet worden, is opgelopen tot bijna 15.000.

Minister Petrides wijst in zijn brief vooral Turkije met de vinger. Het land sloot in 2016 een migratiedeal met de EU, waardoor er amper nog migranten via Turkije Europa bereiken, maar negeert Cyprus. Sinds de start van de migratiecrisis in 2015 zijn al 8.500 mensen Cyprus binnengekomen via Turkije of via Turks-Cyprus, klaagt Petrides. Dat geeft die migranten een toegangspunt tot de EU.

Een woordvoerster van de Europese Commissie bevestigde vanmiddag dat de brief van Petrides in Brussel aangekomen is en dat zijn verzoek zal worden onderzocht.
12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Christine Laevers

  Cyprus is half Grieks en half Turks. Wat blijft er over van de deal met Turkije ? Grieks Cyprus stuurt een brief naar de E.U. Het zal voor 2022 zijn zeker ? Al vergeten dat Griekenland volop in de crisis 2008 de eerste bootvluchtelingen 'kreeg' ? Toen was het nog Schengen. 'Wir schaffen dass' maakte het tien keren erger. Dat de Grieken meer haar op hun tanden krijgen zoals Italië!

 • Benny Winters

  De EU heeft geen antwoord op deze crisis. Al een paar jaar niet trouwens. Beslissen over het lettertype op een blikje soep kunnen ze nog, maar daar houd het dan ook op.

 • marcel mampaey

  meneer Roland Jeronimus u heeft groot gelijk maar u moet ons geen schuldgevoel aanpraten de echte reden is dat de leiders daar niets met hun bevolking inzitten en zich verrijken met een kleine elite .dan nog te zwijgen van die geloofswaanzin waar kinderen van 10 jaar moeten trouwen met mannen van 40 jaar niet naar school mogen gaan enz enz zolang de mentaliteit van die bevolking niet veranderd zullen ze blijven komen en brengen ze hun denkbeelden mee naar hier.

 • Zjeppe Fierens

  Roland, man, ga het probleem dan ginder oplossen! Door het probleem naar hier te importeren wordt het er ook niet beter op. Begin in eerste instantie hier al eens met duidelijke afspraken waar een seculiere maatschappij voor staat; geen religie, of "tekenen van" in de straat of publiek en vaardig strenge straffen uit i.p.v. pampering. Tweede punt, naar hier komen om te werken, ok, maar nul uitkering. Ik veronderstel dat ze ginder ook moesten werken.

 • Eva Munet

  Roland, heb je het nu over immigranten of vluchtelingen? We weten blijkbaar het verschil niet meer als we van uw reactie moeten uitgaan. En hoeveel "vluchtelingen" moeten wij hier nog tolereren, die hier komen verkrachten en vermoorden omwille van hun geloofsovertuiging? en je hoeft niet te zeggen dat dat niet veel te vaak gebeurd want dan weten we allemaal wel dat je aan het jokkebrokken bent.