Charlie Hebdo: "Wat zou er geworden zijn van de kleine Aylan? Een billenknijper in Duitsland"

De kleine Aylan Kurdi en het beklemmende beeld van zijn kinderlijkje op een Turks strand, schudde de wereld wakker en veroorzaakte een golf van medeleven. Nu verhit het dode vluchtelingetje opnieuw de gemoederen, al zit vooral het bekende satirische tijdschrift Charlie Hebdo daar voor iets tussen. #JeSuisCharlie is voor velen heel even veranderd in een duidelijke 'Je ne suis pas Charlie'. Want Charlie Hebdo schopt weer vrolijk tegen vele schenen. "Wat zou er geworden zijn van de kleine Aylan als hij groot was geworden?", staat er bij een opvallende cartoon. Het antwoord: "Een billenknijper in Duitsland".

Gewoon grappig voor de ene, een gedurfde maar geslaagde kritische knipoog voor de andere. Bij sommigen kan er nog een wrang lachje af. Maar voor de overgrote meerderheid is de controversiële cartoon "om van te kotsen".

Het heeft alvast voor verhitte discussies op de sociale media gezorgd. Twitteraars reageren veelal geërgerd en spreken van racisme. Anderen vinden juist dat Charlie Hebdo racisme karikaturiseert.

Dat Charlie Hebdo het driejarige drenkelingetje gebruikt om een kritische blik te werpen op de aanrandingen in Keulen door migranten en vluchtelingen, is op zijn minst gedurfd en gevat. Vrije meningsuiting en satire ten top gedreven. Kan het? Of er los over?

Enkele maanden geleden heeft een Charlie-tekening van Aylan ook al voor kritiek gezorgd. Toen had Charlie Hebdo naast het lijk van het kind een reclamebord voor fastfood geplaatst en het tafereel voorzien van de commentaar: "Zo dicht bij het doel...".

ap
reutersReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.