Broer van Soedanese president verkoopt paspoorten aan Syrische vluchtelingen

De Soedanese president Omar al-Bashir.
AFP De Soedanese president Omar al-Bashir.
Alles wijst erop dat Abdullah al-Bashir, de broer van de Soedanese president Omar al-Bashir, betrokken is bij de verkoop van paspoorten aan Syrische migranten. Dat blijkt uit maandenlang onderzoek van de nieuwssite News Deeply in Soedan, dat vandaag werd gepubliceerd.

Op sociale media in Soedan worden advertenties gericht op de Syrische gemeenschap in het land. "Geïnteresseerd in de Soedanese nationaliteit? Bel dit nummer", is er te lezen. In het Afrikaanse land hebben intussen zowat 100.000 Syriërs hun toevlucht gezocht, maar niet allemaal willen ze daar blijven, omdat Soedan kampt met eigen conflicten en een economie die lijdt onder economische sancties. Syriërs komen er terecht omdat ze zonder visum naar Soedan kunnen reizen - naar Turkije, Libanon, Jordanië en Egypte is dat intussen niet meer mogelijk. 

10.000 dollar

De advertenties op Facebook zijn gericht op die (vermogende) groep van Syrische vluchtelingen. Een gewoon paspoort kost 10.000 dollar. Het onderzoek van News Deeply heeft aangetoond dat achter die advertenties een netwerk zit dat reikt tot de top van het regime in Khartoem. 

De jongere broer van al-Bashir, bijgenaamd "de haai", zou dus betrokken zijn bij deze zwarte markt. Dat beweren alleszins makelaars, smokkelaars en een overheidsbron met wie de nieuwssite sprak. Dat werd ook bevestigd door Ameen Omar al-Ameen, die tot vorige zomer toegang had tot de inner circle van de al-Bashirs. Abdullah al-Bashir werd maandenlang om een reactie gevraagd, maar antwoordde niet.

Vliegreis naar Europa

Met een Soedanees paspoort moeten Syrische vluchtelingen niet de gevaarlijke oversteek van de Middellandse Zee wagen. Vanuit Khartoem kunnen ze in de plaats daarvan een rechtstreekse vlucht nemen naar een Europees land. Eens geland, vragen ze met hun Syrische documenten asiel aan. Hoeveel Syriërs gebruik maken van die route, is onduidelijk, maar gezien de vele smokkelaars in Khartoem en de openlijke advertenties op Facebook vermoedt News Deeply dat de handel bijzonder goed loopt. 

"De haai"

Er is een heel netwerk van tussenpersonen, maar de verkopers en smokkelaars wezen tegenover News Deeply allemaal naar "de haai". "Ik ken veel mensen die via Abdullah een paspoort kochten, al koopt niemand rechtstreeks via hem", zegt al-Ameen.

Smokkel

Begin 2017 gonsde het in Khartoem al van de geruchten dat de broer van de president betrokken was bij de paspoortenhandel. De president belegde toen een persconferentie waarin hij de geruchten ontkende. Hij beloofde een onderzoek, maar een jaar later zijn over dat onderzoek geen verdere details bekend.

Het gaat om een tweede manier waarmee de elite in Khartoem geld verdient aan de vluchtelingencrisis. Half januari berichtte News Deeply al dat de Soedanese veiligheidsdiensten betrokken zijn bij de smokkel van vluchtelingen vanuit Oost-Afrika. Soedan stelt zich tegenover Europa echter voor als een partner in de vluchtelingencrisis, en Khartoem krijgt daar ook aanzienlijke middelen voor. Het in 2014 opgerichte Khartoum Process kende Soedan met een "Speciale Maatregel voor Soedan" al 122 miljoen dollar toe. 
13 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Henri Rincheval

  Komaan, iedereen stemmen op de sossen en de groenen, voor hun is er niets aan de hand.

 • Benny Marcelo

  Voor de poco's is het nog steeds niet duidelijk dat die gelukzoekerscrisis dank zij hopen NGO's een lucratieve zaak blijft. Europa is niet het OCMW van de wereld en als je dat tegen een poco zegt dan is die het ermee eens. Ondertussen pleit die dan wel voor open grenzen om zo de linkse media niet tegen te spreken want dan ben je niet meer poco.

 • Filip Vanlaeken

  Grenzen dicht. Niets is nog wat het lijkt, behalve dan de naïviteit van roodgroen. Volledig moratorium of teloorgang van Belgie, de EU en alle sociale verworvenheden, zo simpel is de keuze ... en het is 5 na 12.

 • Pascal Fransen

  En hoe eerlijk is dat wat zeggen de organisaties van de vluchtelingen hierover het is Francken die liegt.

 • Dirk Vangossum

  Nog eens bewezen... Wat moet amnesty en andere ngo's nog als bewijzen? NVA wint slapend de verkiezingen omdat links de modale burger niet horen wil.