Boot met 61 Syriërs gered voor de kust van Cyprus

Archiefbeeld.
AFP Archiefbeeld.
Voor de kust van Cyprus is gisterenavond een boot met een zestigtal Syriërs aan boord gered. Dat zegt de Cypriotische politie. Volgens de politie kwam de boot van Turkije, en is hij gisteren ten noordwesten van het eiland onderschept.

Aan boord waren 53 mannen, een vrouw en zeven kinderen. Ze zijn na een medische controle naar een opvangcentrum in de buurt van de hoofdstad Nicosia gebracht, aldus de autoriteiten.

Smokkelaar

Migranten die door de politie zijn ondervraagd, zeggen dat ze smokkelaars 2.000 dollar (ongeveer 1.700 euro) per persoon betaalden om in de boot te mogen stappen. De politie heeft een 49-jarige man opgepakt die ervan verdacht wordt een smokkelaar te zijn.

Cyprus, dat op een honderdtal kilometer van de Syrische kust ligt, krijgt geen massale toestroom aan vluchtelingen te verwerken zoals Griekenland en Turkije. Het land trekt wel aan de alarmbel door het groeiend aantal asielaanvragen. Sinds 2014 zijn er meer dan 1.700 bootvluchtelingen aangekomen in het land met een miljoen inwoners. Volgens cijfers van de VN staat Cyprus op de vierde plaats van de EU-landen met de meeste asielaanvragen per capita.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • vandekempen bart

    dat ze die maar afzetten in het door turkije bezette deel van cyprus .

  • Wim Van Den Bergh

    Cyprus trekt aan de alarmbel voor 1700 vluchtelingen wat moeten wij dan zeggen? de sociale hangmat is daar niet zo goed he