Bondsdag verklaart Tunesië, Algerije en Marokko tot veilige herkomstlanden

Het Duits voorstel is ook een reactie op de aanrandingen op vrouwen in Keulen tijdens Nieuwjaarsnacht, waarbij volgens de politie vooral mannen uit Noord-Afrika zouden betrokken zijn geweest.
EPA Het Duits voorstel is ook een reactie op de aanrandingen op vrouwen in Keulen tijdens Nieuwjaarsnacht, waarbij volgens de politie vooral mannen uit Noord-Afrika zouden betrokken zijn geweest.
De Duitse Bondsdag heeft vandaag beslist Tunesië, Algerije en Marokko in te schalen als veilige landen van herkomst.

Het voorstel van de Duitse regering is ook een reactie op de aanrandingen op vrouwen in Keulen tijdens Nieuwjaarsnacht, waarbij vooral mannen uit Noord-Afrika zouden betrokken zijn geweest. De oppositie wees het wetsontwerp met de verwijzing naar de schendingen van de mensenrechten in de drie Maghreblanden van de hand.

"Dit is een zwarte vrijdag voor het fundamenteel recht op asiel in Duitsland", verklaarde Andrej Hunko van die Linke. Hij riep de Groenen op om samen het ontwerp in juni in de Bondsraad (met vertegenwoordigers van de 16 deelstaatregeringen) tegen te houden.

Minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière zei: "Om te helpen, moet je ook neen kunnen zeggen". Doel van zijn wetsontwerp is de asielprocedure te verkorten.

Wie uit een zogenaamd veilig herkomstland afkomstig komt, heeft in de regel geen recht op asiel. Een aantal Noord-Afrikanen kwam naar Duitsland "omdat de levensomstandigheden wellicht beter zijn dan in hun eigen land", zei de minister.

Ongrondwettig

De oppositie is ook tegen het voorstel gekant omdat homoseksualiteit in de Maghreblanden strafbaar is. De organisatie Pro Asyl omschreef het ontwerp als ongrondwettig.

Vorig jaar waren in Duitsland bijna 26.000 nieuwkomers uit de Maghreb geregistreerd. Inmiddels komen er minder. De erkenningsgraad van asielzoekers uit Tunesië, Marokko en Algerije schommelde in het eerste kwartaal van 2016 rond de 0,7 procent. De uitwijzing van Noord-Afrikanen verloopt vaak moeilijk. Velen van hen arriveren in Duitsland zonder papieren.

epa