Boete voor wie inburgering aan zijn laars lapt

Nieuwkomers die onvoldoende inspanningen leveren tijdens hun inburgeringstraject, kunnen vanaf januari daarvoor een boete van 50 tot 5.000 euro krijgen. Dat heeft Vlaams minister van Inburgering Liesbeth Homans (N-VA) aangekondigd tijdens het middagnieuws op VTM. Ze benadrukte dat de Vlaamse overheid heel wat mogelijkheden aanreikt om nieuwkomers in Vlaanderen een leven te helpen uitbouwen. "Daar mag iets tegenover staan", aldus Homans.

Het inburgeringstraject in Vlaanderen in verplicht voor nieuwkomers. Vandaag geldt daarvoor een inspanningsverbintenis, maar vanaf 1 januari 2016 wordt dat een resultaatsverbintenis. "Op die manier weet een potentiële werkgever dat een attest iets waard is", verduidelijkte Homans.

De Vlaamse viceminister-president voegt er aan toe dat een inburgeringstraject zowat 4.300 euro kost. De redenering luidt dat de overheid in ruil ook iets mag terugvragen. Stok achter de deur worden boetes van 50 tot 5.000 euro, voor wie onvoldoende inspanningen levert. Homans wijst er wel op dat niemand een boete zal krijgen "op basis van intellectuele capaciteiten".

Volgens de huidige prognoses die Homans aanhaalde, zullen er zich de komende maanden 20.000 personen in Vlaanderen vestigen na hun eventuele erkenning. Vlaanderen voorziet een budget van 120 miljoen euro om de vluchtelingencrisis het hoofd te bieden. De helft daarvan gaat naar inburgering, aldus de minister.