Belgische grenscontroles alleen tijdens de kantooruren

De aangekondigde gerichte grenscontroles om de instroom van vluchtelingen in te dijken, vallen in de praktijk tegen. Aan de grens met Nederland en Duitsland zijn er welgeteld acht agenten aan de slag. En dat alleen tijdens de kantooruren en nooit in het weekend, zo schrijven de kranten van Mediahuis.

Amper acht agenten zijn vrij gemaakt om de tweehonderd kilometer lange grens met Nederlands-Limburg en Duitsland te bewaken. De acht doen hun controles van 8.45 uur tot 11.15 uur 's ochtends en van 13 uur tot 15.30 uur. 's Nachts en tijdens de weekends is er al helemaal geen sprake van controles.

"Deze actie is een doekje tegen het bloeden", foetert Ruddy Callewaert van politievakbond Sypol. "Dit dient tot niks."

Op het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon vraagt men geduld. "Dit is echt nog maar het begin", zegt woordvoerder Olivier Van Raemdonck. "Volgende week zullen we de controles evalueren en bijsturen waar nodig", klinkt het. "Bovendien is er meer dan de oostgrens. Er zijn ook controles in de stations, in de luchthaven en op grote snelwegparkings in het hele land. Ook bij de gewone politieoperaties wordt gevraagd om uit te kijken naar vluchtelingen."