België vangt dit jaar duizend vluchtelingen op uit buurlanden van Syrië

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken op bezoek bij Alex Lenaerts, de Belgische ambassadeur in Libanon.
belga Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken op bezoek bij Alex Lenaerts, de Belgische ambassadeur in Libanon.
België vangt dit jaar meer dan duizend Syrische vluchtelingen op die nu in één van de buurlanden van Syrië verblijven. De vluchtelingen worden geselecteerd, grondig gescreend en voorbereid op hun leven in België. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken bezoekt deze week Libanon, van waaruit nog zowat driehonderd Syrische vluchtelingen naar ons land overgebracht zullen worden.

De oorlog in Syrië joeg, zoals bekend, miljoenen mensen op de vlucht. De meeste Syriërs die hun land ontvluchtten, bevinden zich in buurlanden zoals Jordanië en Turkije. Maar vooral het kleine Libanon kreunt onder de stroom aan Syrische vluchtelingen. Op een totale bevolking van vier tot zes miljoen Libanezen telt het land ruim één miljoen geregistreerde vluchtelingen uit Syrië.

Om de druk op de buurlanden van Syrië te verlichten, bieden verschillende landen aan om een aantal vluchtelingen over te nemen via zogeheten hervestiging. België heeft nu al vier jaar een hervestigingsprogramma, waarbij jaarlijks een vastgelegd quotum aan vluchtelingen wordt overgenomen. Tot nu toe ging het grotendeels om Syriërs en in mindere mate om Congolezen.

Dit jaar zal ons land 1.050 Syriërs hervestigen. Zeshonderd van hen komen naar ons land door de zogeheten 1-op-1-afspraak tussen de EU en Turkije. Europa beloofde om één Syrische vluchteling te hervestigen voor elke Syrische vluchteling die vanuit Griekenland naar Turkije werd teruggestuurd. Daarnaast zal België 150 Syriërs hervestingen uit Jordanië, en driehonderd uit Libanon.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken gelooft sterk in hervestiging. "Echte vluchtelingen op een veilige en legale manier laten overbrengen, is de toekomst, weg van de illegale migratie en de mensensmokkel. Deze manier is ook rechtvaardiger, omdat je ook meer kwetsbare groepen helpt en niet alleen sterke mannen die gevaarlijke routes volgen", zegt hij.

Hervestiging

Hoewel hervestiging wereldwijd in de lift zit (het aantal landen steeg van 14 in 2005 tot 37 in 2016) , blijft het aantal beschikbare plaatsen ver onder de noden liggen. Vorig jaar vonden 125.000 vluchtelingen via hervestiging een nieuw thuisland. UNHCR schat de nood voor volgend jaar op 1,2 miljoen.

"In verhouding tot de totale asielstroom is hervestiging nog een relatief beperkt fenomeen, omdat de illegale asielstroom nog steeds niet onder controle is", zegt Francken. De staatssecretaris hoopt op termijn te evolueren naar een systeem waarbij legale, gecontroleerde hervestiging de voornaamste toegangsweg vormt.
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Steve Van der Vekens

  Ik heb toch gezegd dat die Francken niet te vertrouwen is?

 • Marc Krol

  Sturen wij ze ook terug

 • angelo dv

  Lol en den Theo maar verheerlijken in het verleden..

 • Rudi Willems

  De oorlog tegen IS is daar praktisch voorbij (enkel Raqa) nog. Dus iedereen kan terug om hun huizen te herstellen of opnieuw te bouwen.

 • Berdine BERDINE JOOS

  Zitten er nu nog niet te veel in België, wanneer stopt dat eens. Nog NIET genoeg betaald voor al die vreemdelingen? Acht miljard te kort voor begroting en 17 miljard gegeven aan al die vreemde snuiters. Waarom zijn wij ZO vrijgevig ? Moet toch een einde aan komen.