Artsen Zonder Grenzen biedt noodoplossing in vooropvang in Brussel

Vluchtelingen die vandaag asiel wilden aanvragen, staan voor een gesloten deur bij de Dienst Vreemdelingenzaken. Die was gesloten omwille van de terreurdreiging.
BELGA Vluchtelingen die vandaag asiel wilden aanvragen, staan voor een gesloten deur bij de Dienst Vreemdelingenzaken. Die was gesloten omwille van de terreurdreiging.
Voor het eerst zijn dit weekend ook 85 asielzoekers blijven slapen in verwarmde tenten van Artsen Zonder Grenzen aan de terreinen van Tour en Taxis in Brussel. Dat meldt het burgerplaform op haar Facebookpagina en wordt bevestigd door de hulporganisatie. AZG beklemtoont dat de extra capaciteit in de vooropvang er maximum voor één week staat.

Artsen Zonder Grenzen stelde de tenten zaterdagavond ter beschikking op de terreinen van Tour en Taxis, waar de hulporganisatie over een trainingscentrum beschikt. In de nacht van zaterdag op zondag bleven er 75 mensen overnachten, tussen zondag en maandag ging het om 85 personen.

"We stelden vast dat het creëren van extra plaatsen niet snel genoeg loopt en dat de temperaturen afgelopen weekend drastisch zouden zakken", zegt projectleider Tomas Thiels van AZG. Volgende week begint een nieuwe training op de locatie, dus tegen dan moeten de asielzoekers alweer weg.

Bij het begin van de vluchtelingentoestroom ondersteunde Artsen zonder Grenzen het burgerplatform al in het Maximiliaanpark, met tenten, elektriciteit en infrastructuur. "Het burgerplatform is momenteel met andere hulporganisaties op zoek naar een gebouw met extra plaatsen in de vooropvang. Ook bij het opzetten van een dergelijke structuur zouden wij een ondersteunende rol spelen."