Arbeidskaart voor 6.500 asielzoekers (en toch zijn er meer allochtone werklozen)

thinkstock
Vlaanderen heeft vorig jaar een arbeidskaart toegestaan aan 6.477 asielzoekers, vier keer zoveel als in 2015. Hoopgevend? "De intentie om te werken is er, maar taal en opleiding blijven grote obstakels", zegt minister Muyters (N-VA). Ter illustratie: de werkloosheid bij allochtonen stijgt nog.

De instroom van buitenlandse werkkrachten in ons land blijft groot. Vorig jaar reikte de Vlaamse overheid aan 22.228 niet-EU-burgers een arbeidskaart uit. Dat is de voorwaarde om hier aan de slag te kunnen. Minister van Werk Muyters heeft het over een stevige groei (+27%) en uiteraard hoeft dat niet te verbazen: in de zomer van 2015 kwam een ongeziene asielcrisis op gang. En aangezien kandidaat-vluchtelingen pas 4 maanden na hun asielaanvraag kunnen werken, liet zich dat pas echt in de statistieken van de Vlaamse overheid voelen sinds begin 2016.

Eerst papierwerk

Het leidt tot een verviervoudiging van het aantal toegekende arbeidskaarten, van 1.749 in 2015 naar 6.477 vorig jaar. Maar hoe moeten we dat nu interpreteren? Dat 6.477 mensen effectief een job vonden? En is dat dan veel, als je weet dat er in 2015 zowat 45.000 mensen asiel aanvroegen in ons land? 

Lees er alles over in onze Pluszone, exclusief voor abonnees. Proef nu vier weken voor maar 1 euro.