Ga naar de mobiele website
^ Top

Akkoord EU-Turkije zal "tot diverse problemen leiden"

Gestrande vluchtelingen in Idomeni, in het noorden van Griekenland.
EPA Gestrande vluchtelingen in Idomeni, in het noorden van Griekenland.
UNHCR, de vluchtelingenafdeling van de VN, is bezorgd over het principeakkoord dat Turkije en de EU tijdens de top in Brussel gisteren sloten. Onderdeel van het akkoord is dat migranten worden teruggestuurd naar Turkije, waar sommige minderheden volgens UNHCR niet kunnen rekenen op de gewenste bescherming.

"Het terugsturen van mensen die niet worden beschermd door Turkije zal zorgen voor diverse problemen op basis van het internationale en Europese recht", zegt Vincent Cochetel, directeur van UNHCR in Europa, in een interview op het Zwitserse radiostation RTS.

Hij hoopt dat de komende dagen aanvullende garanties worden opgenomen in het akkoord zodat migranten die worden teruggestuurd kunnen rekenen op een correcte afhandeling van hun asielaanvraag. Dat is nu volgens Cochetel lang niet altijd het geval. Zo zou slechts 3 procent van de migranten uit Afghanistan, Irak en Iran in Turkije worden toegelaten.

Ook UNICEF heeft zijn zorgen geuit over het akkoord. Volgens de VN-kinderrechtenorganisatie mag het niet zo zijn dat kinderen terug worden gestuurd als ze het risico lopen op detentie, mensenhandel en uitbuiting.

Deal

Gisteren werd tot laat onderhandeld in Brussel over de vluchtelingencrisis. Turkije wil migranten die illegaal naar Europa komen terugnemen, als EU-landen erkende Syrische vluchtelingen uit Turkse vluchtelingenkampen opnemen.

Verder zou de EU niet 3 maar 6 miljard euro beschikbaar moeten stellen voor de vluchtelingenkampen in Turkije. Ook wil Turkije dat het proces om Turken visumvrij naar Europa te laten reizen en de onderhandelingen over toetreding tot de EU worden versneld.

Volgens de Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft Turkije niet de overhand in de gesprekken met de EU over het vluchtelingendebacle. Het gaat om een "evenwicht in belangen", aldus Merkel vandaag in een interview met SWR Radio. Volgens haar is het van belang dat de EU ook quota voor Iraakse vluchtelingen overweegt. Nu gelden die alleen nog voor Syriërs.

Merkel is optimistisch over de beslissingen die in Brussel zijn genomen. Het kan sneller, geeft ze toe, "maar over het algemeen gaat het de goede kant op".

EU-president Tusk op de vluchtelingentop in Brussel.
EPA EU-president Tusk op de vluchtelingentop in Brussel.


Heb je even?

Sluiten

Wij zijn erg benieuwd naar je eerste indruk van de nieuwe HLN website. Heb je een minuutje tijd om enkele vragen te beantwoorden?

Meld een bug