Aantal asielaanvragen blijft ook in augustus pieken, maar helft wordt afgewezen

Een lange rij mensen staat bij de Dienst Vreemdelingenzaken aan te schuiven. Archieffoto. Het aantal asielaanvragen is ook in de maand augustus gestegen. Dat blijkt uit cijfers van de Dienst Vreemdelingenzaken.
Photo News Een lange rij mensen staat bij de Dienst Vreemdelingenzaken aan te schuiven. Archieffoto. Het aantal asielaanvragen is ook in de maand augustus gestegen. Dat blijkt uit cijfers van de Dienst Vreemdelingenzaken.
Het aantal asielaanvragen in ons land blijft pieken. In augustus waren er 2.368, nog eens 200 meer dan de maand voordien. En juli was al een record. Amper 55% van die aanvragen leidt ook tot een erkenning als vluchteling in ons land.

Vergis u niet: de recordcijfers van juli en augustus zijn niét de voorbode van een nieuwe asielcrisis. Op het toppunt van de vluchtelingencrisis, in 2015, kwamen er 39.064 vluchtelingen naar België. In 2016 was dat aantal al gedaald tot 14.670, vorig jaar was er met 15.337 aanvragen een lichte stijging te merken. Eind 2013, dus vóór de grote crisis, zat het aantal asielaanvragen rond de 12.000.

Zomereffect

Al valt het op: zat het cijfer dit jaar maandelijks rond de 1.700 aanvragen, steeg het in juli en augustus plots naar ruim 2.100 en 2.300 - een stijging van meer dan 20%. Het was al van januari 2016 geleden dat nog zoveel mensen in ons land internationale bescherming zochten. Feit is wel dat de zomermaanden altijd een piek laten noteren in de statistieken.

De meeste aanvragen komen nog steeds van Syriërs, gevolgd door Palestijnen. In Syrië woedt er rond de stad Idlib nog altijd een heftige strijd tussen rebellen en Assad-getrouwen. In Palestina kampen mensen door het grensgeweld aan de Gazastrook met een groot tekort aan drinkwater, gezondheidszorg, stroom, bouwmaterialen en zaaigoed. In vergelijking met juli waren er in augustus wel meer Irakezen dan Afghanen.

Let wel, de asielaanvraag is slechts de eerste stap in de hele procedure. In 2018 kreeg amper 55% van de asielzoekers een positieve beslissing van het Belgische Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en Staatlozen. Uit een steekproef bij de Dienst Vreemdelingenzaken bleek overigens ook dat 64% van de vluchtelingen liegt bij de asielaanvraag - over zijn identiteit, afkomst, afgelegde route of leeftijd.

Asielhoppers

Voor staatssecretaris van Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) is de stijgende stroom in ons land te wijten aan twee fenomenen. Eén: het ontbreken van een gesloten buitengrens van de EU. "Want men blijft boten met illegale migranten binnenhalen en toelaten in Europese havens. Italië is nu gesloten, maar de stroom heeft zich verlegd naar Spanje. Zo blijven we dweilen met de kraan open", meent Francken. Daarnaast zijn er 'asielhoppers' - mensen die in meerdere landen een asielaanvraag hebben lopen. De Dublin-procedure stelt dat een kandidaat-asielzoeker bescherming moet vragen in het eerste veilige land waar hij of zij voet aan wal zet. Doorgaans dus in een lidstaat aan de Middellandse Zee, maar veel migranten reizen door naar West-Europa. "Het Dublin-systeem loopt mank", zegt Francken. "We krijgen veel te veel aanvragen te verwerken van personen die in andere landen werden afgewezen. Die proberen we zo snel over te brengen naar dat eerdere asielland, maar daarvoor zijn we afhankelijk van de medewerking van dat land. De Europese richtlijnen zijn onwerkbaar laks en moeten dringend op de schop. Ik kan niet wachten tot de volgende Europese Raad om opnieuw op die nagel te slaan, samen met lidstaten als Oostenrijk."

In oktober staat het Dublin-dossier weer op de Europese agenda.
46 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Niko Karavas

  800.000 moeten er uitgewezen worden, er is nog werk aan de winkel Theo?

 • Anne Callebaut

  Uitwijzen die terroristen van den eerste tot den laatsten,met dit gepeupel kan je niets doen,en daarbij het zijn alleen mannen,nog niet over na gedacht dat dit het leger is van IS.

 • Marc Statham

  Werk maar domme Belgskes, straks waarschijnlijk tot 70 , en misschien nog eens 70% van je loon inhouden. ongeveer 460 miljard aan staatsschuld, en dit spelletje blijft maar duren, iemand met een beetje verstand weet hoe dat gaat eindigen.

 • guido vermeyen

  Heb nog nooit een antwoord gekregen op : waar blijven ze het geld vandaan halen die hier al maanden rondzwalpen, kunnen bus trein betalen (al dan niet) lopen niet in lompen, nieuwste smart phone....wie is die milde schenker ???

 • Karine Roeland

  De helft die niet afgewezen wordt, blijft hier en de andere helft die wel afgewezen wordt, blijft ook hier. Hoe komt het dat je enkel jonge, gezonde mannen ziet en dat deze allemaal een smartphone hebben?