63 vermisten bij schipbreuk in Middellandse Zee

Migranten kijken naar de zee vanaf het dek van de ngo Proactiva Open Arms. In de Middellandse Zee zijn zondag 63 migranten vermist nadat hun rubberboot is gezonken voor de kust van Libië. Dat zegt de kustwacht van het Noord-Afrikaanse land.
AFP Migranten kijken naar de zee vanaf het dek van de ngo Proactiva Open Arms. In de Middellandse Zee zijn zondag 63 migranten vermist nadat hun rubberboot is gezonken voor de kust van Libië. Dat zegt de kustwacht van het Noord-Afrikaanse land.
In de Middellandse Zee zijn sinds zondag 63 migranten vermist nadat hun rubberboot is gezonken voor de kust van Libië. Dat zegt de kustwacht van het Noord-Afrikaanse land. Italië maakte rond dezelfde tijd bekend dat het extra schepen schenkt aan Libië om migranten die op weg zijn naar Europa te onderscheppen.

Volgens generaal Ayoub Kacem konden 41 migranten worden gered. Zij gaven aan dat er in totaal 104 mensen aan boord waren van de boot, die zonk ter hoogte van Garabulli (noordwesten).

De Libische kustwacht redde daarnaast bij twee verschillende operaties in totaal 235 andere migranten uit de Middellandse Zee, onder wie 54 kinderen en 29 vrouwen. Ze werden naar Tripoli gebracht.

Met de nieuwe schipbreuk komt het aantal vermiste migranten in de Middellandse tussen vrijdag en zondag op 170.

Extra Italiaanse schepen

De Libische kustwacht krijgt meer schepen van Italië om migranten die op weg zijn naar Europa, te onderscheppen. Dat heeft de Italiaanse regering gisterenavond bekendgemaakt.

Volgens de minister van Transport, Danilo Toninelli, gaat het om twaalf schepen. Tien komen er uit de vloot van de Italiaanse kustwacht, de overige twee uit de vloot van de Guardia di Finanza, die onder meer verantwoordelijk is voor de strijd tegen drugssmokkel.

Harde lijn

De nieuwe Italiaanse regering voert een migratiebeleid van de harde lijn. Ze wil dat alle migranten die in de Middellandse Zee worden onderschept of gered, naar Libië worden gebracht. Schepen van ngo's die migranten te hulp schieten mogen niet meer aanmeren in Italiaanse havens.

De Libische kustwacht kreeg vorig jaar al vier schepen van Italië. Rome biedt daarnaast ook geld en opleidingen aan het Noord-Afrikaanse land.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Albert dombree

    als ze je hier moeten redden voor de kust krijg je een ferme faktuur , zij worden aan boord gehaald om te kunnen profiteren van onze maatschappij

  • jan latour

    ik word een beetje ziek van die goudzoekers